Większość potraw przygotowywanych w kuchni pachnie pięknie. Wśród przypraw warto zwrócić uwagę na bazylię. Dzięki użyciu jej do różnego rodzaju dań, możemy zyskać niepowtarzalny aromat, a także wypełnić jej wonią całe pomieszczenie. Jednym z bardziej charakterystycznych zapachów odznacza się również oregano. Także różne mieszanki ziół bywają bardzo aromatyczne. Wymienić tu należy także między innymi słodką wanilię i w zasadzie wszystkie owoce.
Więcej o bazylii: Bazylia
Każde danie kuchenne posiada swój niepowtarzalny smak i aromat. Co jednak zrobić gdy zapach roznoszący się podczas gotowania czy smażenia, nie jest zbyt przyjemny? Lub gdy po prostu coś nam się przypali? Jest kilka uniwersalnych sposobów na ratunek w takiej sytuacji. Jednym z nich jest kawa. Należy wsypać odrobinę na rozgrzaną patelnię, a już po chwili reszta zapachów zostanie zneutralizowana. W taki sam sposób możemy postąpić używając skórek z pomarańczy. Możemy spróbować również innej metody, a mianowicie mięty i goździków. Gotujemy je w niewielkiej ilości wody. Nie tylko zabijają nieprzyjemne zapachy, ale również działają kojąco na człowieka. W innej wersji do kompletu mięta- goździki dodać możemy także skórki owoców cytrusowych. Gotowanie wody z cynamonem także pozytywnie wpływa na aromaty.
Zapachy nieodłącznie towarzyszą każdej czynności wykonywanej w kuchni. Dzięki nim danie smakuje nam zanim jeszcze go nie spróbujemy. Warto więc dbać o to, aby kuchnia była dla nas miejscem kojarzącym się wyłącznie z pozytywnymi aromatami.
Zobacz także: Jak przechowywać żywność w lodówce?