Wybierajmy dobre opakowania - unikajmy konserwantów

Karton chroni jak natura/Fot. Tetra Pak. fot. United PR
Produkty opakowane w aseptyczne kartony nie wymagają utrwalania substancjami konserwującymi. Po raz trzeci, w ramach kampanii "Karton zamiast konserwantów" Tetra Pak kieruje uwagę konsumentów na korzyści płynące ze stosowania technologii aseptycznej.
/ 15.09.2016 13:19
Karton chroni jak natura/Fot. Tetra Pak. fot. United PR

Działania prowadzone w ramach tegorocznej odsłony kampanii, której hasło przewodnie brzmi „Karton chroni jak natura”, mają na celu zwrócenie uwagi konsumentów na szerokie spektrum produktów, które są dostępne w opakowaniach aseptycznych. Poza sokami, kartony aseptyczne są wykorzystywane do pakowania przetworów warzywnych: pomidorów całych i krojonych, przecierów pomidorowych, groszku, kukurydzy, czy sosów do makaronu. Tak samo, jak w przypadku soków, trwałość przetworów warzywnych w opakowaniach aseptycznych jest zapewniana bez konieczności dodawania konserwantów.

Jest to możliwe dzięki połączeniu odpowiedniej obróbki termicznej i wielowarstwowej budowy kartonów. Opakowania Tetra Pak składają się z sześciu warstw, wytworzonych na bazie trzech składników:

  • Papier – podstawowy budulec kartonu, zapewnia odpowiednią sztywność opakowania i wzmacnia jego strukturę
  • Aluminium – ultra cienka warstwa aluminium chroni produkt przed działaniem światła i tlenu, dzięki czemu zapakowany produkt nie musi być chłodzony
  • Polietylen – warstwy polietylenu, znajdujące się wewnątrz i na zewnątrz opakowania, zapewniają szczelność kartonu i chronią zawartość przed wilgocią

Wielowarstwowa budowa opakowań, odpowiednie warunki pakowania oraz oddziaływanie na żywność podwyższoną temperaturą sprawiają, że produkty pakowane w kartony Tetra Pak zachowują świeżość bez potrzeby stosowania konserwantów.

Zobacz też: Bisfenol A (BPA), czyli szkodliwe opakowania żywności

Pamiętaj!

  • Produkty w opakowaniach kartonowych nie muszą być utrwalane przy pomocy konserwantów. Dzięki wykorzystaniu technologii aseptycznej Tetra Pak, soki, napoje, przetwory pomidorowe, a nawet kukurydza czy groszek, sprzedawane w kartonach, nie muszą zawierać żadnych konserwantów, a ich okres przydatności do spożycia nadal będzie długi.
  • Przed wybraniem produktu, zapoznaj się z jego składem. Dokładny opis zawartości znajduje się na tylnej lub bocznej ściance opakowania. Nie sugeruj się dużym napisem „Bez konserwantów”, umieszczanym na przedniej części opakowania. Jeżeli w opisie znajdziesz symbole od E 200 do E 252 oraz od E 280 do E 285, to znaczy, że produkt zawiera konserwanty. Zwróć uwagę na kolejność wymieniania składników: im bliżej początku listy znajduje się dana substancja, tym więcej jest jej w produkcie.

Źródło: Informacja prasowa United PR