Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu

Zobacz artykuły na temat:mięsoprodukty żywnościowe
Poniższa tabela podpowiada w jakim czasie i temperaturze powinieneś upiec wyśmienitą kaczkę, gęś, kurczaka, bażanta oraz indyka. Pamiętaj jednak, że podane parametry są tylko orientacyjnymi, mogą różnić się minimalnie w zależności od: jakości i świeżości mięsa, wagi drobiu oraz piekarnika.

Nieznane

Gatunek drobiu

Temp. Pieca w oC

Czas pieczenia w min.

Kurczak

200

60

Kaczka

180

50

Gęś

180

65

Bażant

200

50

Indyk 3,5-4,5 kg

190

150-180

Indyk 5-6 kg

190

210-240

Indyk 6,5 – 8,5 kg

190

270-360


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Zupa z mięsa - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 9
dodano: 22:08 2016-04-22 przez: ~gość (93.19.*.*)
Bzdura... Termometr w cyc i... Indyk 75 Kurak 72 Ges 85 Steki od 60 do 70 . Czas pieczenia to anachronizm, bo kazdy kawalek inaczej wazy, kazdy piekarnik inaczej piecze, itd...
dodano: 13:09 2016-01-10 przez: ~gość (83.20.*.*)
Wiem jedno indyka piekłam w foli w tem. 180 *( przez 95 min. Wyszedł idealny ...
dodano: 11:41 2014-06-14 przez: ~kuku (178.217.*.*)
gęś 65 min. ??? idiotyzm prędzej 165 debilna tabelka
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter