Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Tabela temperatur i czasu pieczenia drobiu

Zobacz artykuły na temat:mięsoprodukty żywnościowe
Poniższa tabela podpowiada w jakim czasie i temperaturze powinieneś upiec wyśmienitą kaczkę, gęś, kurczaka, bażanta oraz indyka. Pamiętaj jednak, że podane parametry są tylko orientacyjnymi, mogą różnić się minimalnie w zależności od: jakości i świeżości mięsa, wagi drobiu oraz piekarnika.

Nieznane

Gatunek drobiu

Temp. Pieca w oC

Czas pieczenia w min.

Kurczak

200

60

Kaczka

180

50

Gęś

180

65

Bażant

200

50

Indyk 3,5-4,5 kg

190

150-180

Indyk 5-6 kg

190

210-240

Indyk 6,5 – 8,5 kg

190

270-360


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 8
dodano: 13:09 2016-01-10 przez: ~gość (83.20.*.*)
Wiem jedno indyka piekłam w foli w tem. 180 *( przez 95 min. Wyszedł idealny ...
dodano: 11:41 2014-06-14 przez: ~kuku (178.217.*.*)
gęś 65 min. ??? idiotyzm prędzej 165 debilna tabelka
dodano: 15:32 2014-03-31 przez: ~kucharz (10.29.*.*)
Oby nikomu nie przyszlo do glowy piec ptactwa w mysl tej tabeli, ktora jest chyba z kosmosu
Zamów darmowy newsletter