Są jednak warzywa, które w wersji kremowej prezentują się lepiej, zaś inne gorzej. W zupie kremie doskonale sprawdzą się solo warzywa dyniowate – dynia, cukinia, bakłażan. A także niektóre kapustne, jak kalafior czy brokuły. Nieźle też wypadają aromatyczne liście, jak jarmuż, szpinak, czosnek niedźwiedzi, szczaw, a nawet włoska kapusta.
Warzywa na zupę krem warto wpierw zrumienić na maśle, a następnie podlać bulionem, a po ugotowaniu zmiksować. Ale jeśli chcemy zrobić bardzo dietetyczny krem, wystarczy ugotować warzywa w wodzie z odrobiną oliwy lub masła, zmiksować i przyprawić.
Polecamy: Na pomoc zupie bez smaku
Zaletą tego typu zup jest to, że można je podawać w wersji tradycyjnej – np. z grzankami, pokruszonym serem, groszkiem ptysiowym czy na przykład kawałkami kurczaka, ale także w kubku, jako rozgrzewające zupy do popijania – świetne zwłaszcza w chłodne wieczory.
Niektóre zupy kremy podaje się także jako chłodniki.
To doskonała metoda na zachęcanie naszych maluchów do jedzenia warzyw i dobry sposób na obiad dla osób, które nie mogą spożywać twardych pokarmów.
Kremy także świetnie zdają egzamin w przypadku warzyw o bardzo wyrazistym smaku, które cieszą się różnym uwielbieniem miłośników jedzenia – takich jak pory i cebula. Znam osoby, które nigdy w życiu nie zjedzą gotowanej cebuli, ale w wersji kremu cebulowego… aż im się uszy trzęsą.
Zobacz także: Jak zrobić chłodniki
Zupy kremy robimy albo na bazie jednego warzywa – najczęściej – albo łącząc kilka pasujących do siebie smaków i kolorów, przy czym jako dodatków, można używać również niektórych owoców – jabłek, kiwi, soku pomarańczowego czy gruszek.