Sosy z awokado do potraw z grilla

Przekąski nie muszą być słone i tuczące. Można zrobić je samemu i zapewniamy, że będą pyszne
Sezon na grilla rozpoczęty, proponujemy więc ciekawe przepisy na sosy do mięs, ryb i warzyw z awokado.
/ 03.06.2011 12:13
Przekąski nie muszą być słone i tuczące. Można zrobić je samemu i zapewniamy, że będą pyszne

Awokado z bazylią

Składniki: 1 awokado, garść świeżej bazylii, ząbek czosnku, sok z cytryny, łyżka oliwy, przyprawy.

Składniki mieszamy ze sobą za pomocą blendera, na końcu dodając oliwę i przyprawy. Można dodać także octu winnego, żeby wzbogacić smak.

Taki sos najlepiej pasuje do grillowanych ryb.

Zobacz także: Sosy do grillowanych mięs w 3 kolorach

Sos śmietankowy z awokado

Składniki: 1 awokado, 5 łyżek serka śmietankowego, pół szklanki majonezu, posiekany szczypiorek, ząbek czosnku.

Rozgniatamy awokado ręcznie lub blenderem, dodajemy serek, majonez i przyprawy. Mieszamy.

Taki sos jest idealny do grillowanych ryb i mięs.

Wypróbuj przepis: Pasta z awokado

Guacamole

Składniki: 1 awokado, pół małej drobno posiekanej cebuli, sok z połówki cytryny, mały pomidor, przyprawy.

Całość blendujemy na gładką masę. Można także dodać łyżkę śmietany, żeby było bardziej kremowe.

Guacamole proponujemy do grillowanych warzyw.

Zobacz także: Co i jak na grilla

Redakcja poleca

REKLAMA