Jak usmażyć dobrą wątróbkę?

Masło doskonale pasuje do wątróbki.
Smażona wątróbka z cebulą i jabłkami to miłość niejednego smakosza. Ale nawet jeśli są tacy, którzy nie przepadają za tym rodzajem mięsa, raz w życiu powinni spróbować porządnie zrobionej wątróbki.
/ 20.07.2018 15:08
Masło doskonale pasuje do wątróbki.

W wątróbce jest bardzo dużo witaminy D, witaminy B12 oraz łatwo przyswajalnego żelaza.

Najsmaczniejsze są dania z wątróbek drobiowych i cielęcych. Podana tutaj metoda może być stosowana do obydwu rodzajów.

Wątróbkę należy najpierw oczyścić z włókien. Drobiowe przekrawamy potem na pół, zaś cielęce np. na paski (wcześniej przez pół godziny można potrzymać ją w mleku, straci dzięki temu ewentualną gorycz).

Następnie mocno rozgrzewamy na patelni tłuszcz (olej rzepakowy). Smażymy kawałki wątróbki – w przypadku cielęcych pasków po jakieś 30 sekund z każdej strony (po kilka na patelni), w przypadku wątróbek drobiowych – po 2 minuty. Do obydwu dodajemy solidną łyżkę masła i smażymy jeszcze przez jakąś minutę, z obydwu stron. Po przekrojeniu wątróbka powinna być soczysta, ale już nie różowa.

Na osobnej patelni powinno się smażyć cebulę i ewentualne jabłka, i dodać do gotowej wątróbki.

Wątróbka cielęca nieźle też smakuje skropiona octem balsamicznym, zaś drobiowa – z malinami.

Polecamy: Jak przygotować masło drobiowe?

Redakcja poleca

REKLAMA