Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Sałaty - kroić czy rwać

Zobacz artykuły na temat:warzywakrojenie
Kto by pomyślał, że czasami wielkie półmiski, pełne zielonych sałat, mogą być przyczyną kulinarnych dylematów. Bo czy liście sałaty zawsze należy rwać, czy też można je kroić?

Sałata - kroić czy rwać?

Sałata - kroić czy rwać?

Przygotowując sałatę, najlepiej jest rwać liście na mniejsze części. Jednak w przypadku sałaty lodowej, rzymskiej czy kapusty pekińskiej, nie zawsze jest to wygodne. Możesz do tego użyć noża, ale tylko jeśli jest wykonany ze stali nierdzewnej – każdy inny zmieni smak liści i niekorzystnie wpłynie na balans witaminowy twojej potrawy.

Zobacz także: Sałatki dietetyczne


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!
Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 3
dodano: 14:20 2014-03-10 przez: ~ddd (176.120.*.*)
ja rwę d.
dodano: 08:26 2013-06-17 przez: ~bogdan (86.111.*.*)
Niezrozumiałe jest pojęcie rwania sałaty.Dlaczego wiele osób forsuje teorię rwania ,a nie krojenia."dlaczego nie rwie się pomidorów,ogórków,cytryny,natki pietruszki itp???"Sprzęt zazwyczaj znajdujący się w domach:noże,tasaki itp,pozwala szybko i sprawnie(ładnie) "załatwić" sałatę i w/w produkty.Pojęcie nierdzewny bez komentarza.
dodano: 09:37 2011-02-25 przez: ~mimetlka (192.168.*.*)
zawsze rwę sałatę:)
Zamów darmowy newsletter