Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Ryba na patelni

Zobacz artykuły na temat:ryby
Jeśli już sięgamy po rybę, to najchętniej podajemy ją w postaci smażonej. Sęk w tym, że nie zawsze ściągamy z patelni kawałek zwarty i pięknie wysmażony, a nieapetycznie pokruszony odbiera apetyt na dokładkę.

ryby

Rybę kładziemy na lekko nagrzany olej lub oliwę.

Odpowiednie przygotowanie

Smażenie jest najszybszym sposobem na rybę. Wystarczy kilka minut, by filet zmienił się w chrupiące i pachnące danie obiadowe. Trzeba jednak pamiętać o kilku zasadach, które ułatwią nam otrzymanie pysznego obiadu. Mrożonych ryb przed smażeniem nie rozmrażamy, bo jeśli to zrobimy, ryba stanie się wodnista i na pewno na patelni zmieni się w nieestetyczną mamałygę. Osuszamy ją tylko papierowym ręcznikiem. W przypadku ryb niemrożonych, myjemy je pod zimną, bieżącą wodą i osuszamy. Porcje można skropić sokiem z cytryny, co zmniejszy prawdopodobieństwo, że kawałki nie rozpadną się nam na drobiazgi. Ryby najczęściej smaży się obtoczone mąką lub w pełnej panierce. Można też zanurzyć rybne porcje w gęstym cieście naleśnikowym.

Zobacz także: Jak zrobić rybę na styl karaibski?

Szybko i delikatnie

Przygotowaną rybę wkładamy na średnio rozgrzaną patelnię. Nie należy przesadzać z ilością oleju, aby ryba zbyt wiele go nie wchłonęła. Podczas smażenia nie ruszamy ryby do chwili, gdy panierka zezłoci się i zmieni w chrupiącą skórkę. Jeśli zbyt wcześniej zaczniemy przesuwać lub przewracać rybę, panierka osypie się a ryba najpewniej rozpadnie się. Przewracamy na drugą stronę bardzo ostrożnie, najlepiej używając do tego szerokiej łopatki, aby cała powierzchnia ryby była odpowiednio podparta. Trzeba też uważać, by nie przesadzić z czasem smażenia. Rybom tak naprawdę wystarczy kilka minut na dojście do odpowiedniej formy. Jeśli płaty są cienkie, rzecz przebiega błyskawicznie, przy nieco grubszych kawałkach można potrzymać je dłużej na patelni, ale też bez przesady. Aby mieć pewność sukcesu, układamy ryby na patelni bez ścisku, aby temperatura docierała równomiernie do każdego zakątka. Poza tym zadbajmy o kawałki mniej więcej tej samej wielkości, wtedy dojdą one w tym samym czasie. 

Zobacz także: Co to są ceviche?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Świąteczna sałatka z makrelą - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 12
dodano: 10:59 2014-11-03 przez: ~gość (95.215.*.*)
Jak zrobić rybkę? - najlepiej obejrzeć filmik instruktażowy np.: - KARP http://www.youtube.com/watch?v=KE_L5m1-eYU&list=PLEEA2786A44EFD94F - SUM AFRYKAŃSKI http://www.youtube.com/watch?v=hYpXsYNQrZs&list=PLEEA2786A44EFD94F - SANDACZ http://www.youtube.com/watch?v=3EpsSnQAAa0&list=PLEEA2786A44EFD94F - SUM EUROPEJSKI http://www.youtube.com/watch?v=iA2I6XQiv88 - KARAŚ http://www.youtube.com/watch?v=_H2iydq6b5s&list=PLEEA2786A44EFD94F - AMUR http://www.youtube.com/watch?v=BzLYLKl9AYI&list=PLEEA2786A44EFD94F
dodano: 21:29 2013-12-04 przez: ~gość (164.127.*.*)
zobaczymy jak smakuje taka rybka
dodano: 13:20 2013-11-23 przez: ~Furman (31.6.*.*)
A pełna panierka paniusiu to jest coś w rodzaju pełnej szklanki, czy jak ?
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter