Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika
Przyprawa przywodząca na myśl zimowe wieczory, święta Bożego narodzenia aromat ciasta. Najczęściej używana jest do przygotowywania tradycyjnego piernika.
/ 30.10.2009 12:14
Przyprawa do piernika

Przyprawa do piernika jest mieszanką aromatycznych przypraw korzennych, najczęściej w jej składzie znajdują się imbir, goździki, cynamon, kardamon i gałka muszkatołowa. Przyprawy te wyróżniają się głębokim, aromatem i słodko-pieprznym smakiem. Nazwa piernik pochodzi od słowa pierny, czyli pieprzny. Pierniki cenione są za niepowtarzalny smak i aromat, oraz wyjątkową trwałość. Co ciekawe bezpośrednio po wyjęciu z pieca piernik jest twardy i potrzebuje czasu żeby dojrzeć i nabrać wilgoci. Dlatego przygotowuje się go na kilka dni przed podaniem. Wariacji na temat piernika jest wiele, są z dodatkiem miodu, ale także bez. Można również przekładać piernik owocową marmoladą lub dżemem.

Prezentowany poniżej przepis jest jednym z najprostszych, a ciasto zawsze się udaje.

Zimowy piernik

  • 1 szklanka miodu,
  • 1 szklanka cukru,
  • Pół kostki masła,
  • ½ kg mąki,
  • 1 łyżeczka sody,
  • 6 jajek,
  • przyprawa do piernika,
  • 200 ml śmietany.

Piekarnik nastawić na 170 st C. Na patelni lub w rondelku roztopić masło. Dodać cukier i mieszać aż się rozpuści. Dodać miód i przyprawę do piernika, wymieszać. Następnie wlać śmietanę i zagotować. Odstawić do ostygnięcia. Przełożyć do miski. Dodać żółtka jajek, mąkę i sodę. Z białek należy ubić pianę i dodać do masy. Wszystko porządnie wymieszać. Przełożyć do formy na ciasto. Piec ok. godziny.

Przyprawę do piernika można przygotować również samodzielnie. Jeżeli chcemy żeby miała bardzo intensywny zapach dobrze samemu zmielić przyprawy tuż przed dodaniem ich do potrawy.

Domowa mieszanka do piernika

50 g cynamonu,
15 g imbiru,
10 g gałki muszkatołowej,
15 g goździków,
5 g kardamonu,
3 g pieprzu.

Przyprawy zetrzeć na tarce do miseczki. Wymieszać i przesypać do słoiczka. Szczelnie zamknąć naczynie, żeby uchronić przyprawę przed zwietrzeniem.
Samodzielnie przygotowana mieszanka przypraw korzennych doskonale sprawdzi się jako dodatek do kawy, ale j też jako składnik grzańca z piwa lub wina. Przyprawa do piernika oferowana przez producentów nie nadaje się do napojów ponieważ zawiera w swoim składzie substancje spulchniające

Sprawdź przepisy na piernik w różnych wydaniach: piernik piwny, piernik z jabłkami i orzechami, piernik z jabłkami.

Redakcja poleca

REKLAMA