Jak szybko obrać pomarańczę i podzielić na cząstki?

Pomarańcza. Fot. Fotolia fot. Fotolia
Pozbawione błonek cząstki pomarańczy to doskonały składnik sałatek i deserów. Żeby je uzyskać, wystarczy nóż. Zobacz, jak szybko podzielić pomarańczę na cząstki.
/ 02.07.2010 19:19
Pomarańcza. Fot. Fotolia fot. Fotolia

Krok 1

Myjemy pomarańczę.

Krok 2

Ścinamy grubo spód i wierzchołek.

Krok 3

Nożem do warzyw odcinamy grubo skórkę wraz z białym miąższem, kierując nóż z góry do dołu, zgodnie z okrągłym kształtem owocu.

Krok 4

Wycinamy cząstkę pomarańczy spomiędzy białych błonek, zgodnie z tym, jak podzielony jest wewnątrz owoc. Aby uzyskać cząstki bez błonek, wycinamy miąższ z co drugiej cząstki.

Krok 5

Z reszty pomarańczy wyciskamy sok, a błoniaste części wyrzucamy.

Zobacz także: Owoce z grilla

Redakcja poleca

REKLAMA