Pieczone mięso

Przed pieczeniem mięso należy przygotować. Należy je zamarynować lub zabejcować. Nie chodzi tylko o to, by mięso przeszło smakiem przypraw. Ważne jest także zmiękczenie i odpowiednie napompowanie wodą lub sosem, aby po upieczeniu mięso zachowało soczystość.
/ 19.03.2010 17:43

Przydaje się do tego specjalna sól do zmiękczania mięsa. Do marynowania mięsa doskonale nadaje się musztarda, ocet winny lub balsamiczny, roztwór wody z solą, wino, woda z dodatkiem wódki lub whiskey. W rękawie pieczemy chudsze, delikatniejsze mięsa -  drób, wołowinę, szynkę. Wieprzowinę, boczek można piec bezpośrednio w piecu lub folii aluminiowej a gdy zbyt mocno spieczemy skórkę - kładziemy na wierzch mięsa folię aluminiową. Chudsze mięsa - jeżeli chcemy je piec bezpośrednio w piecu (bez rękawa) - możemy obłożyć plasterkami wędzonego boczku lub słoniny albo naszpikować słoniną. 

Mięso wstawiamy zawsze do rozgrzanego piekarnika. Przed załadowaniem mięsa do piekarnika rozgrzewamy piekarnik do temperatury wyższej o ok. 20 niż właściwa temperatura pieczenia. 

Do mięsa podajemy chrzan, ćwikłę, żurawinę lub odpowiednio dobrany sos.

Zobacz także: Sosy do mięs i jaj.

Marynata do mięsa wieprzowego (na ok. 1,5 kg mięsa)

  • 3 łyżki musztardy,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 łyżeczki soli do zmiękczania mięsa,
  • ½ łyżeczki sosu worchestershire,
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki,
  • spora garść suszonego majeranku,
  • 2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • 2 listki laurowe
  • 1 łyżeczka zmielonego pieprzu,
  • 2 łyżki octu winnego,
  • 2 łyżki oleju

Czosnkiem można naszpikować mięso. W tym celu ząbki czosnku kroimy w piórka i cienkim nożem nakłuwamy mięso tworząc kieszonkę, w którą wepchniemy czosnek – niektóre wiórki głębiej a inne tuż pod powierzchnią. Resztę składników łączymy i nacieramy marynatą mięso. Możemy je wstawić do lodówki pod przykryciem albo owinąć folią. Mięso powinno leżeć w marynacie dobę lub dwie.

Zobacz także: Jak nadziewać mięso?


Szynka pieczona

Składniki:

  • 2 kg szynki bez kości,
  • kilka łyżek przyprawy gyros,
  • 35 dag wędzonej słoniny,
  • 50 ml octu balsamicznego,
  • 100 ml bulionu warzywnego,
  • 100 ml oleju,
  • kilka ząbków czosnku,
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Szynkę sparzamy we wrzątku przez 10 minut. W tym czasie z pozostałych składników przygotowujemy bejcę, szpikujemy szynkę kawałkami słoniny i wkładamy do marynaty. Powinna poleżeć tam ok. doby. Następnie pieczemy w piekarniku, najlepiej w foliowym rękawie, przez ok. 2 godz. W temp. 190 st. Po wyjęciu można posmarować miodem i wstawić jeszcze na chwilę do zapieczenia.

Pieczony karczek

Składniki:

  • 1 kg wieprzowego karczku lub boczku
  • przyprawy na zalewę (Vegeta, oregano, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, czosnek, mielona papryka, woda)

Sposób przygotowania:
Mięso oczyścić, pokroić i włożyć do przygotowanej zalewy. Odstawić do wystudzenia, następnie można włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć, odsączyć i piec (czas pieczenia zależy od grubości kawałków mięsa).

Polecamy: Zanim przyprawisz mięso...


Wielkanocna szynka z majerankiem

Składniki:

  • 1,5 kg szynki surowej
  • kilka ząbków czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • kilka plasterków słoniny
  • sól
  • szczypta cukru
  • majeranek

Sposób przygotowania:
Szynkę nacieramy dokładnie posiekanym czosnkiem, solą, majerankiem, pokruszonym liściem laurowym i zielem angielskim. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce.
Następnego dnia smażymy po kilka razy na każdej ze stron na dobrze rozgrzanej patelni. Po zdjęciu z ognia na wierzchu układamy plasterki słoniny, wkladamy do rękawa do pieczenia i pieczemy w piekarniku przez ok. 1 godz. 20 min. w temp. 200 st. Co 20 minut mięso przewracamy polewając przy tym sosem, jaki powstanie podczas opiekania. Po wystygnięciu kroimy w plastry.


Schab ze śliwkami

Składniki:

  • 1,5 kg schabu bez kości
  • 6 ząbków czosnku
  • 3 listki laurowe
  • 15 dużych śliwek kalifornijskich
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 czubate łyżeczki owoców jałowca
  • 1 łyżeczka przyprawy do mięs
  • 1 kostka rosołowa
  • pół szklanki oleju
  • szklanka wody
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki musztardy
  • pół łyżeczki tymianku
  • po 3 szczypty majeranku, curry i ziół prowansalskich, gorczycy
  • sól

Sposób przygotowania:
Wodę z jałowcem, zielem, pieprzem, gorczycą i liśćmi laurowymi zagotować. Dodać miód, musztardę, pokrojony czosnek, olej, łyżeczkę soli i pozostałe przyprawy. Wstawić do lodówki. Schab naciąć z obu stron i nafaszerować śliwkami, natrzeć solą. Włożyć w siatkę do pieczenia, następnie w rękaw i piec ok. 45 minut w temp. 190 st. Po upieczeniu kroić w plastry.


Pieczona polędwica z czosnkiem

Składniki:

  • 1 kg polędwicy wołowej
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 główka czosnku
  • 50 ml czerwonego wytrawnego wina
  • sól,
  • pieprz

Sposób przygotowania:
Polędwicę umyć, osuszyć i ponacinać wzdłuż za pomocą wąskiego nożyka. Czosnek pokroić w plasterki. Powkładać w nacięte miejsca. Trochę czosnku zmiksować z oliwą oraz przyprawami. Powstałą pasta natrzeć mięso, zawinąć w folię i wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia piec w temp. Ok. 200 st. Co jakiś czas podlewając winem i powstałym sosem. Doskonała do podawania na ciepło i na zimno.

Polecamy: Wielkanoc po Irlandzku.

Redakcja poleca

REKLAMA