Wyposażenie potrzebne do wypieku chleba
- Duża miska - w czymś musimy wyrabiać nasze chlebowe ciasto. Im miska większa tym wygodniej,
- Waga - co prawda czasami zdarzają się przepisy podawane na szklanki, ja natomiast ich nie polecam, wręcz unikam "szklankatury". W końcu szklanka szklance nierówna, a ważna jest precyzja,
- Forma do pieczenia chleba - prawdę mówiąc nie jest absolutnie konieczna. Można po prostu uformować owalny kształt i piec chleb bez formy, ale jeśli jesteś w tej dziedzinie nowicjuszem, to forma na pewno ci się przyda. Forma do wypieku chleba może być specjalna lub też zwykła keksówka,
- Kratka - po wyjęciu upieczonego chleba z piekarnika wyjmujemy go właśnie na kratkę. Po to żeby odparował. Położenie go na płaskim blacie bez możliwości wentylacji od spodu spowoduje, że chleb w środku zwilgotnieje i nie będzie się nadawał do jedzenia."
Zobacz także: Jak zrobić pieczywo czosnkowe?
Składniki – do pieczenia chleba konieczne
- Mąka – bez tej chleba nie upieczesz,
- Drożdże – bez nich ciasto nie wyrośnie,
- Sól – nie jako dodatek. Wbrew pozorom sól jest niezbędna. Wpływa na ukształtowanie się chleba i na przyrumienienie się skórki,
- Cukier – również niezbędny, posłuży jako pożywka dla drożdży,
- Woda – tej będziemy potrzebować do połączenia wszystkich składników na jednolitą masę.
Polecamy: Ile kalorii ma pieczywo?
Jak widać - przygotowanie się do domowego wypieku chleba nie nastręcza żadnych problemów. Najprościej mówiąc - chleb to przecież tylko maka, drożdże, sól, cukier i woda. Do tego czas i cierpliwość - ale o tym później.