Aby przygotować takie pieczywo wystarczy bagietka – najlepiej niedużych rozmiarów – masło, sól, czosnek i ewentualnie odrobina ziół, np. prowansalskich.
Najpierw nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni Celsjusza.
W zależności od tego, ile chcemy zjeść bagietek, przygotowujemy określoną ilość masła – można przyjąć, że na jedną małą bagietkę potrzeba 2 solidne łyżki masła, szczyptę soli i zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi czosnek, może dodać 2 ząbki) oraz szczyptę ziół prowansalskich.
Zobacz także: Jak upiec domowy chleb?
Całość miksujemy w wąskim naczyniu (masło powinno być koniecznie miękkie) na jednolitą masę. Wygodnie będzie użyć do tego celu np. blender.
Bagietkę nacinamy ukośnie i dość głęboko, tworząc rodzaj kromek. W tak powstałe kieszenie wkładamy masło czosnkowe (najwygodniej będzie to zrobić palcami, wówczas masło dokładnie oblepi miąższ). Nie przejmujmy się tym, że trochę tłuszczu pozostało na powierzchni pieczywa – w trakcie pieczenia masło dokładnie wniknie w głąb bagietki.
Pieczywo czosnkowe pieczemy krótko – od 5 do 10 minut. Chodzi tylko o to, aby wierzch bagietki zrobił się rumiany i chrupki, a masełko się roztopiło w miąższu.
Zobacz także: Jak piec ciasto francuskie?
Czosnkowe pieczywo podajemy w całości, koniecznie ciepłe, krojąc je na kromki dopiero tuż przed położeniem na talerz.