Oliwki

Oliwki zielone.
Oliwki charakteryzują się ostrym smakiem. Są jedną z podstawowych przypraw w większości krajów europejskich, choć nie tylko.
/ 22.10.2009 11:19
Oliwki zielone.

Owoce z drzewa oliwnego rzadko jada się na surowo. Najczęściej podaje się marynowane w occie, kwasie mlekowym albo konserwowane solą. Do słoiczków dodaje się zioła i cytrynę, aby wydobyć wyjątkowy smak oliwek.

Wyróżniamy oliwki zielone i czarne. Różnica ta wiąże się z czasem ich dojrzewania. Zielone są młodsze, zrywane wcześniej od czarnych, w pełni dojrzałych. W sklepach dostępne są oliwki tradycyjne albo nadziewane papryką, kaparami, anchios lub migdałami.

Oliwki mają w kuchni szerokie zastosowanie. Dodawane są nie tylko do głównych dań, ale również aperitifów i przekąsek. Pizza, focaccia (chleb pieczony z solą morską, podawany z oliwą z oliwek) liguria (placek z nadzieniem pomidorowym) i spaghetti, to tylko niektóre włoskie potrawy, gdzie jednym z głównych dodatków są oliwki. Pojawiają się one również w kuchni francuskiej (gł. sałatki) i hiszpańskiej (gł. paella – potrawa z warzyw i ryżu).

Z oliwek wytwarza się też oliwę, niezbędną w kuchni śródziemnomorskiej. Wyróżnia się oliwę dziewiczą – tłoczoną na zimno (bezbarwną) oraz oliwę prowansalską – tłoczoną przy większym ciśnieniu (jasnożółtą). Obie charakteryzują się wysoką jakością.

Zobacz przepisy na potrawy z oliwkami: Tuńczyk z warzywno - ziołowym nadzieniem, Tapenada z czarnych oliwek, Sałatka nicejska, Dorsz á la provençal, Kurczak po prowansalsku, Spaghetti z suszonymi pomidorami.

Redakcja poleca

REKLAMA