Nie wiadomo skąd pochodzi śliwka węgierka. Specjaliści sądzą, że prawdopodobnie z Azji Mniejszej dotarła do Europy. Do nas przyszła z Węgier, stąd jej polska nazwa.
Bigos i śliwowica
Jej owalne, granatowe owoce wypełnione są soczystym, słodkim miąższem. W Polsce jest bardzo popularna ze względu na walory smakowe i wiele możliwości przyrządzenia. Można je jeść bezpośrednio a także w różnorakich przetworach, dżemach, konfiturach,powidłach i ciastach. Popularne bardzo są śliwki suszone, dla wielu z nas dzieciństwo ma smak śliwek w czekoladzie. Ciężko bez śliwek wyobrazić sobie tradycyjny bigos. Amatorzy mocnych trunków bez wątpienia znają też śliwowicę - bardzo mocny alkohol produkowany właśnie z węgierek.
Polecamy: Jak robić powidła?
Witaminowa bomba
Ten niepozorny owoc jest prawdziwą skarbnicą witamin i wartości odżywczych. Śliwka zawiera witamin A, B i C a także witaminę H - biotynę. Są też świetnym inicjatorem wymiany węglowodanów - korzystnie wpływają na nasz stan psychiczny, system nerwowy i odporność na stres. Ze względu na dobroczynny wpływ na rozwój zarodka ludzkiego węgierka jest polecana kobietom w ciąży.
Zobacz również: Mięsa z owocami