Nalewka z głogu – zalety dla zdrowia
Głóg jest owocem często wykorzystywanym w farmacji, posiada szczególnie cenne właściwości wspomagające pracę serca, jak również substancje o cechach uspokajających, pomaga osobom cierpiącym na bezsenność. Łagodzi ciśnienie tętnicze, zapobiega zwężaniu się naczyń krwionośnych, blokuje enzymy osłabiające mięsień sercowy. Poza tym ma właściwości przeciwutleniające i przeciwmiażdżycowe, stąd jego nieoceniona wartość medyczna.
Zobacz też: Jak przygotować nalewkę z aronii?
Nalewka z głogu – jak ją przygotować?
Składniki na nalewkę: słój, dwie lub trzy butelki półlitrowe, pół kilo dojrzałych owoców głogu, pół litra mocnego spirytusu, 300 gram przegotowanej wody; do zrobienia syropu: 300 gram cukru, odrobinę zmielonego cynamonu, 2-3 gramy zmielonego imbiru, sok z jednej cytryny, 300 gram przegotowanej wody.
Myjemy owoce, po czym umieszczamy je w słoju, wlewamy do owoców spirytus i wodę, mieszamy. Słój starannie zakręcamy i odstawiamy na 21 dni w ciemne miejsce.
Staramy się pamiętać, aby w międzyczasie codziennie potrząsać słojem, mieszając w ten sposób jego zawartość.
Po tych trzech tygodniach gotujemy na małym ogniu wszystkie, wymieszane, niezbędne do syropu składniki przez ok. 20 minut. Syrop odstawiamy do ostygnięcia, z owoców odlewamy alkohol, wlewamy ostygnięty syrop i odstawiamy na kilka dni. Następnie przefiltrowujemy i rozlewamy do butelek.
Butelki odstawiamy na pół roku do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.
Zobacz też: Jak przygotować nalewkę z aloesu?
Źródło: wydawnictwo PRINTEX.