Nalewka z czereśni na kilka sposobów

nalewka z czereśni fot. Adobe Stock, seva_blsv
Nalewkę z czereśni najlepiej przyrządzać ze zdrowych i jędrnych czereśni - owoce nie powinny być zbyt przejrzałe. Nalewka z czereśni na spirytusie powinna leżakować w sumie przez około 4 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu. Wersja na rumie będzie gotowa po około 7 miesiącach.
Edyta Liebert / 06.07.2022 11:34
nalewka z czereśni fot. Adobe Stock, seva_blsv

Nalewka z czereśni to świetny sposób na wykorzystanie tych orzeźwiających owoców i zachowanie ich smaku na dłużej. Sięgaj po nią jesienią i zimą, kiedy dni są krótkie, a wieczory pełne seansów filmowych na kanapie lub spotkań z bliskimi. Możesz także wykorzystać ją w upalne dni - schłodzona nalewka z czereśni świetnie dopełni smak ciast i orzeźwi w samym środku lata.

Spis treści:

  1. Nalewka z czereśni na spirytusie
  2. Nalewka z czereśni na rumie
  3. Jak wybrać czereśnie do nalewki?
  4. Nalewka z czereśni - właściwości zdrowotne

Nalewka z czereśni - przepis na spirytusie

Nalewka z czereśni na spirytusie to dość szybki przepis. Nie będziesz długo czekać na gotową nalewkę, a jej smak będzie orzeźwiający i czysty.

Składniki:

  • 1 kg dojrzałych czereśni,
  • 300-500 g cukru,
  • 1 l spirytusu 50%,
  • sok z 1 cytryny.

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe owoce czereśni dokładnie umyj i wydryluj pestki.
  2. Następnie zalej spirytusem i maceruj w ciepłym i zaciemnionym miejscu przez miesiąc, co 2-3 dni wstrząsając naczyniem.
  3. Po tym czasie zlej nalewkę z czereśni i dodaj przecedzony sok z cytryny.
  4. Uzyskany nalew szczelnie zamknij i odstaw do chłodnego pomieszczenia.
  5. Czereśnie zasyp cukrem, gdy się rozpuści, zlej syrop do większego słoja i dolej nalew spirytusowy.
  6. Po kilku dniach należy przefiltrować i rozlać nalewkę z czereśni do butelek.
  7. Tak przygotowany roztwór powinien dojrzewać przez 3 miesiące w ciemnym, chłodnym pomieszczeniu.

nalewka z czereśni na spirytusie
fot. Nalewka z czereśni na spirytusie/Adobe Stock, teressa

Nalewka z czereśni na rumie

Nalewka z czereśni na rumie potrzebuje nieco więcej czasu na leżakowanie, ale wynagradza to oryginalny, charakterystyczny posmak rumu.

Składniki:

  • 2 kg dojrzałych czereśni,
  • 500 g cukru,
  • 1 l rumu,
  • 1 laska wanilii,
  • 8-10 goździków.

Sposób przygotowania:

  1. Dojrzałe owoce czereśni umyj, odsącz i wydryluj.
  2. Włóż do słoja, dodaj cukier, przyprawy i zalej rumem.
  3. Maceruj nalewkę z czereśni w chłodnym, ciemnym miejscu przez 4 miesiące.
  4. Po tym czasie przefiltruj i przelej do butelek.
  5. Odstaw nalewkę z czereśni na kolejne 3 miesiące do ciemnego, chłodnego pomieszczenia.

nalewka z czereśni na rumie
fot. Nalewka z czereśni na rumie/Adobe Stock, Kateryna

Jak wybrać czereśnie do nalewki?

Owoce powinny być zdrowe, jędrne i niezbyt przejrzałe. Wybierz słodkie odmiany, jeżeli chcesz wykorzystać trunek do podania z deserami lub ciastami owocowymi. Kwaśniejsze czereśnie wykorzystaj przy nalewkach w wytrawnej wersji - do dań mięsnych lub ryb.

Kolor nalewki zależy od koloru użytych czereśni. Bardziej wartościową nalewkę, ze względu na większą zawartość antocyjanów, uzyskasz z ciemnych owocówW czereśniach często pojawiają się larwy nasionnicy trześniówki, które skutecznie wgryzają się w miąższ. Należy dokładnie przejrzeć zbiory, aby nie wypłynęły podczas macerowania na wierzch nieprzefiltrowanego alkoholu.

Malutkie wgłębienie w owocach świadczy, że samica złożyła tam jaja. Takie pojedyncze okazy są najczęściej matowe i szybko pleśnieją. Istotne jest, aby jak najszybciej je przesiać i pozbyć się ich, zanim zaczniesz przygotowywać nalewkę z czereśni.

nalewka z czereśni przepis
fot. Nalewka z czereśni/Adobe Stock, alicja neumiler

Nalewka z czereśni: właściwości zdrowotne

Alkohol wzmacnia właściwości zmacerowanych owoców. Czereśnie za to są bogatym źródłem witamin z grupy B, potasu oraz jodu. Wspomagają prawidłową pracę serca oraz wpływają pozytywnie na jędrność skóry. Nalewka z czereśni jest polecana w przypadku choroby wieńcowej serca oraz reumatyzmu. Pozwala poprawić trawienie po zjedzeniu cięższych posiłków.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 26.05.2020.

Czytaj także:
Czereśnie a odchudzanie
Ciasto z czereśniami
Kompot z czereśni
 

Redakcja poleca

REKLAMA