Naleśniki palce lizać!

Naleśniki.
Z owocami, twarożkiem, orzechami, warzywami, z farszem grzybowym czy powidłami. Polane sosem, czekoladą, posypane migdałami lub podsmażone z żółtym serem. Składane na pół, w chusteczkę, książeczkę, w rulonik albo na kilkanaście innych sposobów. Tak, tak, od samego czytania już ślinka cieknie, a co dopiero zmierzyć się z nimi oko w oko i skosztować tych pyszności. A o czym mowa? Mowa oczywiście o naleśnikach!
/ 17.05.2010 13:55
Naleśniki.

Czy jako pierwsze pojawiły się w Chinach, Francji czy we Włoszech, czy w Polsce jadano je od XVI wieku czy też wcześniej, czy gościły na królewskich stołach czy tylko w skromnych chatach… tak, tak, historia tych specjałów może być interesująca, ale czy ma znaczenie dla przeciętnego łasucha? Przejdźmy zatem do praktyki, a teorię zostawmy na poobiednią sjestę.

Polecamy: Naleśniki na sposób francuski

Jak przyrządzić klasyczne ciasto na naleśniki?

Do przygotowania tradycyjnego ciasta potrzebować będziemy mleka, wody, jajek oraz mąki pszennej. Dobrze jest mieć również pod ręką szczyptę soli.

Składniki:

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Do naczynia wbić jajka, dodać sól (można dodać również kilka łyżeczek oleju), miksując dodawać mleko, mąkę oraz wodę. Ciasto odstawić na 30 minut.

Ciasto drożdżowe

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki cukru
  • 3 jajka
  • 3 dag drożdży
  • szczypta soli
  • otarta skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
Mąkę przesiać. Drożdże z cukrem rozetrzeć, połączyć z 3 łyżkami ciepłego mleka, dodawać stopniowo mąkę, sól, jajka oraz ciepłe mleko. Dodać skórkę pomarańczową. Wyrobić ciasto i postawić w cieple na 2 godz. do wyrośnięcia.

Zobacz: Marokańskie naleśniki

Ciasto biszkoptowe

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1/3 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 4 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Żółtka zmiksować z cukrem, mlekiem i solą, dodawać stopniowo mąkę, na koniec wodę mineralną. Z białek ubić sztywną pianę i połączyć z ciastem.

Ciasto francuskie

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1,5 szklanki mleka
  • 1/3 szklanki cukru pudru
  • 100 ml śmietanki 12%
  • 5 jajek
  • 4 łyżki masła
  • 1 kieliszek rumu lub brandy
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Mąkę wymieszać z solą i cukrem. Jajka roztrzepać ze śmietanką, połączyć z mąką. Masło stopić na patelni, ostudzić i wlać do ciasta, dodać alkohol, następnie rozrzedzić mlekiem.

Ciasto z wodą gazowaną

Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2 szklanki gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka oleju
  • 2 jajka
  • szczypta soli

Przygotowanie:
Przygotować ciasto analogicznie jak tradycyjne.

Zobacz także: Z czym jeść cachapas - wenezuelskie naleśniki


Sosy do naleśników


Migdałowy

Składniki:

  • 5 dag migdałów
  • 2 łyżki rodzynek
  • 1 szklanka śmietanki 12%
  • 3 łyżki cukru
  • 2 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki tłustego mleka

Przygotowanie:
Migdały sparzyć. Rodzynki namoczyć w ciepłej wodzie przez 20 min. Suche migdały zemleć z cukrem. Śmietankę zagotować, wrzucić migdały oraz rodzynki i gotować mieszając przez kilka minut. Mąkę ziemniaczaną roztrzepać z mlekiem, dodać do reszty składników, zdjąć z ognia, połączyć z żółtkami.


Ponczowy

Składniki:

  • 0,5 szklanki białego wina
  • 1 pomarańcza
  • 2 łyżki białego rumu
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka miodu
  • 2 żółtka
  • 0,5 cytryny

Przygotowanie:
Z pomarańczy i cytryny otrzeć skórkę. Wycisnąć sok. Cukier zalać sokiem, wlać wino, 2 łyżki wody, dodać skórkę, zagotować. Osobno utrzeć żółtka z miodem i cukrem, połączyć z winem, podgrzewać na małym ogniu aż zgęstnieje. Przed podaniem wymieszać z rumem.

Szodonowy

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 1 szklanka białego półsłodkiego wina
  • otarta skórka z 1 cytryny
  • 2 łyżki cukru

Przygotowanie:
Żółtka rozbić z cukrem, dodać skórkę cytrynową. Wino podgrzać. Stopniowo, cały czas mieszając, dodawać do żółtek wino, ogrzewać (jednak nie dopuszczając do zagotowania) na wolnym ogniu, aż do zgęstnienia.

Zobacz także: Jak smażyć naleśniki?