Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Na pomoc zupie bez smaku

Zobacz artykuły na temat:obiadzupytriki kulinarne
Ugotowałaś zupę, która niby ma wszystko, czego potrzeba, a jednak brakuje jej smaku? Dowiedz się, jak można ją uratować. Być może któraś z poniższych sztuczek okaże się kołem ratunkowym na twojej proszonej kolacji.

Aby poprawić smak zupy, można sięgnąć po bardzo różne produkty.

Aby poprawić smak zupy, można sięgnąć po bardzo różne produkty.

Problem 1
Zupa jest niby wystarczająco słona i wystarczająco przyprawiona, ale ma płaski smak

Rada
Spróbuj dodać nieco octu winnego bądź soku z cytryny – pogłębią smak.

Problem 2
Brakuje wyrazistej nuty

Rada
Najlepiej w takich przypadkach sprawdzają się mocne zioła i odrobina czosnku. Szczególnie polecam lubczyk, majeranek lub koperek.

Problem 3
Niby jest słona, ale trochę za mało

Rada
Nie zawsze rozwiązaniem w takich sytuacjach jest dodawanie kolejnej ilości soli. Po pierwsze należy pamiętać, że gdy zupa zrobi się nieco chłodniejsza, słony smak będzie przez nas lepiej wyczuwany. Po drugie – zupę można dodatkowo „posolić” również za pomocą przyprawy maggi lub sosu sojowego – pamiętajmy tylko, że obie te przyprawy nadadzą jasnej zupie ciemniejszy kolor.

Polecamy: Zupy owocowe

Problem 4
Niewyraźny smak warzyw

Rada
Aby lepiej zbalansować smak warzyw, warto do zupy dodać takie, które będzie wyraźną dominantą. Nieźle sprawdza się w takich sytuacjach seler – zarówno korzeń, jak i naciowy, a także por, brokuł lub pietruszka.

Problem 5
Zupa jest przesolona

Rada
Najprościej jest odlać sporą część płynu i zamrozić ją – przyda się innym razem. A przesoloną zupę uzupełnić wodą lub bulionem, jeśli mamy gotowy.
Troszkę przesoloną zupę można zneutralizować, dodając śmietanę.

Problem 6
Zupa jest za ostra

Rada
Podobnie jak wyżej, należy po prostu odlać część płynu i zastąpić go bulionem lub po prostu wodą, odpowiednio balansując smaki. Również w tym przypadku, śmietana może dodatkowo złagodzić smak.

Zobacz także: Zupy grzybowe


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 09:10 2010-08-31 przez: Anitka (84.112.*.*)
A ja nie potrafię ugotować wyrazistej zupy bez dodawania kostek rosołowych... Dodam, że gotuję zupy bezmięsne. Czy ktoś zna jakiś dobry sposób na warzywny bulion?
dodano: 11:09 2010-08-27 przez: ~Piątek (79.188.*.*)
Gdy zupa jest za słona najlepszym sposobem jest wrzucenie surowego ziemniaka ;) pozdrawiam
Zamów darmowy newsletter