Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Macerowanie

Macerowanie to poddawanie produktu spożywczego działaniu rozpuszczalnika (alkoholu, octu, oleju, herbaty, a nawet wody) w celu sporządzenia wyciągów i nalewek lub zmiękczeniu struktury, wydobyciu smaku i nadaniu kruchości produktowi.

Jest to proces długotrwały. Macerowaniu poddawane jest mięso oraz owoce. Ciecze używane do tego procesu to między innymi alkohol, oliwa z oliwek, ocet, herbata itp. Dzięki macerowaniu możemy  sprawić, aby żywność stała się bardziej krucha, delikatna i niezwykle smaczna. Produkty macerowane mogą służyć nam jako przekąska, obiad, a nawet deser. Do różnych rodzajów składników możemy używać różnych marynat np. warzywa warto macerować w bulionie.

Ciekawe właściwości mają produkty macerowane w alkoholu. Mają one bardziej wyrazisty smak, jak również właściwości rozgrzewające.

Zobacz również: Szprycowanie


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 3
dodano: 04:03 2013-11-20 przez: ~tuyihuojikop (217.114.*.*)
6ftguy,uji,imnb67f5tgmyihumijnbuybrntym lululululu
dodano: 15:28 2013-05-01 przez: ~gość (83.8.*.*)
~yutiyu napisal(a): bhjgyougt87p
iyry6i e75id jq 4illllllllllllll2VVVVVVVVVVVVVVVVV5Y EB5YNI SRU ,KVJCGTJCIKJGJFIGKKBBUVBMBHYTUR7YTIUYOIUPIIIIIHCJV VROOOOOOOKO.HUIJHUJHUJKURRRRRRRRWA PYTIO6TUIYUO MNNNNNNNNNNNNNNNNNNIKM
dodano: 19:14 2013-04-25 przez: ~yutiyu (83.25.*.*)
bhgyougt87p
Zamów darmowy newsletter