Letnie sałatki do grilla

Sałatka do dań grilla.
W sezonie na grilla przyjęło się u nas jadać głównie mięso – ale upały skłaniają by na stole pojawiły się oprócz kiełbas i karkówek – schłodzone, orzeźwiające sałatki. O tej porze roku warzywa są tak soczyste i pełne smaku, że szkoda o nich zapominać w grillowe popołudnia.
/ 27.03.2018 22:41
Sałatka do dań grilla.

Poza tym świetnie podkreślają smak pieczonego na ruszcie mięsa. Ta garść przepisów to tylko propozycja – trochę własnej fantazji i odwagi a zostaniecie okrzyknięci królem grillowych sałatek.

W sałatkach ważne jest wyważenie składników kwaśnych i mdłych, twardych i miękkich. Nie musicie wydrążać pomidorów ani ogórków – ale wtedy wasze sałatki staną się bardziej wodniste i mniej przejrzyste. Ocet można zastąpić musztardą lub sokiem z cytryny. Spróbujcie nie dodawać do wszystkich sałatek tego samego sosu (np. majonezu), gdyż wszystkie sałatki będą smakowały tak samo.

Sałatka z rukoli, truskawek i mozarelli

1 opakowanie rukoli
130- 150 g mozarelli
200 g truskawek
3 łyżki soku pomarańczowego lub białego wytrawnego wina
3 łyzki oliwy
1 łyżka musztardy (lub 1 łyżka octu balsamicznego)
Sól
Pieprz
Szczypta cukru
Łyżka uprażonych ziaren słonecznika

Opakowanie rukoli wypłukać, truskawki umyć, odszypułkować, przekroić na kawałki, mozarelle pokroić w kostkę (można użyć mozarelli w kulkach). Wszystko wymieszać, zrobić sos z soku pomarańczowego, oliwy, musztardy lub octu, soli, pieprzu i cukru. Podawać schłodzoną.

Polecamy także z kuchnia.wieszjak: Sałatka nicejskaSałatka z grillowanej polenty, Sałatka z pomidorków koktajlowych.

Orzeźwiająca sałatka hiszpańska

1 nieduży ogórek z wydrążonymi pestkami
3 pomidory bez pestek
½ papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
1/2 papryki zielonej (najlepiej z gatunku podłużnych)
¼ szklanki schłodzonego soku pomidorowego – lub rozcieńczonego wodą koncentratu pomidorowego
2 cebulki dymki ze szczypiorkiem
2 ząbki czosnku
½ czerwonej słodkiej cebuli
Kilka gałązek natki pietruszki
2 kromki ciabaty lub 4 kromki bagietki, lub 2 kromki pszennego chleba wiejskiego – zgrillowanego lub podpieczonego w piekarniku na grzanki – pokrojonego w kosteczkę
Tobasco (dowolnie do smaku)
2 łyżki octu winnego – można go zastąpić 3 łyżkami soku z cytryny
Sól
pieprz
świeże ulubione zioła (może być bazylia, mięta, kolendra)

Bardzo drobno pokroić umyty i wydrążony ogórek, paprykę i pomidory. Pokroić drobno dymkę i cebulę, składniki połączyć. Do zamykanego słoika wlać sok z pomidorów, oliwę, ocet lub sok z cytryny, zmiażdżony czosnek, tobasco, sól, pieprz, pokrojoną natkę i ulubione zioło (kilka listków).
Zamknąć słoik i energicznie potrząsnąć tworząc emulsję. Polać sałatkę. Całość chłodzić do przyjścia gości.

Sałatka z kalafiora

1 kalafior ugotowany al dente (jeszcze twardawy) podzielony na małe cząstki
1 puszka tuńczyka w oleju, odsączonego (może być sałatkowy)
½ puszki kukurydzy odsączonej
2 cebulki dymki (lub połowa cebuli)
3 łyzki majonezu
2 łyżki musztardy
Sok z połowy cytryny
1 ząbek czosnku rozgnieciony
Kilka gałązek tymianku lub innego ulubionego zioła

Sałatka z serem feta i młodym bobem

½ pęczka rzodkiewek
150 gram sera feta
200 g ugotowanego młodego bobu – wyłuskanego z łupin
1/2 pęczka szczypiorku
6 pomidorków koktailowych
Kilka gałązek zielonego koperku lub oregano (może być suszone)
Sól, pieprz, czerwona papryka lub chili do smaku.
4 łyżki oliwy
2 łyżki octu winnego

Bób posypać chili, oregano, solą i pieprzem, zalać oliwą i octem. Wymieszać, odstawić. Rzodkiewki opłukać, odciąć ogonki i listki, pokroić na połówki lub ćwiartki gdy są duże. Cebulę obrać pokroić w cienkie talarki. Pomidorki koktajlowe przekroić na połówki. Wymieszać składniki , podawać schłodzone. 

Polecamy: Smaczne i lekkie sosy do sałatek i nie tylko

Zobacz też: Grillowane warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA