Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Lekcja nadziewania kurczaka

Zobacz artykuły na temat:kurczaktriki kulinarne
Nadzienie zazwyczaj wkładamy do środka kurczaka, w otwór, który powstał po usunięciu wnętrzności. Skoro jednak robimy tak po to, by całe mięso przeniknęło aromatami z nadzienia, warto wypróbować również inny sposób.
Lekcja nadziewania kurczaka
Nadziewany kurczak po przekrojeniu
Zobacz całą galerię (4 zdjęcia)

Krok 1

Połóż kurczaka na grzbiecie. Wsuń palce pomiędzy skórę ptaka a mięso, przy szyi.

Krok 2

Powoli oddzielaj skórę od mięsa, próbując coraz głębiej włożyć pod skórę dłoń. Ostrożnie, żeby nie przerwać skóry.

Krok 3

Gdy już zrobisz tym sposobem sporą kieszeń, wypełnij ją nadzieniem – np. z pietruszki, czosnku, cebuli i masła. Włóż tyle nadzienia, ile zmieścisz, ale nie przerwij skóry. Gdyby się jednak zdarzyło, że zrobią się w niej małe dziurki, niczego nie zszywaj i nie łataj. Podczas pieczenia kurczak zrumieni się jednolicie i nic nie będzie widać. Jeśli skóra przerwała się jednak podczas przygotowań, i nadzienie wypadło, spróbuj ją pospinać wykałaczkami.

Zobacz także: Jak luzować kurczaka?

Krok 4

Teraz wyrównaj i uformuj nadzienie z zewnątrz tak, aby zachować kształt piersi drobiowych (kurczak powinien wyglądać tak, jakby je wypinał do orderu).

Krok 5

Do wewnątrz korpusu ptaka możesz natomiast włożyć podgotowane lekko ziemniaki lub dużą fasolę szparagową. Będą stanowić świetny dodatek do drobiu.

Zobacz także: Jak wiązać kurczaka?

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 3
dodano: 14:33 2013-05-28 przez: ~da221221 (77.65.*.*)
Jeżeli chodzi o kurczaka, to ja najbardziej lubię pierś kurczaka nadziewaną orzechowym farszem. Przygotowanie takiego dania trochę zajmuje, ale naprawdę jest paluszki lizać ;) Zazwyczaj taką nadziewaną pierś podaję z ziemniakami i brokułami ;) Tutaj macie przepis: http://apetycznie.pl/mieso/soczysta-piers-z-kurczaka-z-orzechowym-farszem/
dodano: 22:17 2012-02-12 przez: ~gość (164.126.*.*)
fajnie wiedzieć. Nigdy nie nadziewałam kurczaka sama - kiedyś kaczkę, ale jej nie związywałam, a zszyłam
dodano: 16:23 2012-02-08 przez: ~mmm pycha (93.105.*.*)
dziękuje za przepis
Zamów darmowy newsletter