Leczo nie tylko jest smaczne. Łatwo je także przygotować, jest także zdrowe, głównie składa się z warzyw. Przedstawiamy krok po kroku przepis na zimowe leczo do słoików.
Zobacz także: Czy wiesz jak zrobić nadziewaną paprykę?
Składniki na około 4 litrowe słoiki:
- 2 kg kolorowej papryki (czerwona, żółta, zielona)
- 1,5 kg pomidorów
- 1 duża cukinia
- 3 cebule
- pieprz i sól
- 10 ziaren pieprzu
- 3 liście laurowe
- 6 ziaren ziela angielskiego
- majeranek
- natka pietruszki
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w dużą kostkę. Do garnka wlewamy olej i wrzucamy pokrojoną cebulę, pokrojoną w paski paprykę, i pokrojoną w grubą kostkę cukinię. Warzywa dusimy dodając co chwilę liście laurowe, ziarna pieprzu i ziela angielskiego sól i majeranek. Po 15 minutach dodajemy pomidory, doprawiamy solą i pieprzem i dusimy aż warzywa będą miękkie. Pod koniec dodajemy posiekaną natkę pietruszki. Gorące leczo wlewamy do wyparzonych słoików, dokładnie zakręcamy i pasteryzujemy przez 20 minut.
Gdy zimą będziemy sięgać po nasze leczo, wystarczy je podgrzać i dodać np. podsmażoną kiełbaskę pokrojoną w kostkę.
Polecamy również: Jak zrobić zapiekankę z cukinii?