3 sposoby na pyszną mizerię na zimę do słoików - wystarczy, że dodasz do nich śmietanę i pyszna surówka obiadowa gotowa

mizeria z ogórków na zimę fot. Adobe Stock, Iryna
Mizeria na zimę jest prosta i szybka do zrobienia. Wystarczy pokroić ogórki w plastry, dodać cebulę, przyprawy i zalać octem. Przygotuj mizerię z ogórków na zimę i zamknij ją w słoiku. Do środka nie dodaje się śmietany - zrób to dopiero przed podaniem mizerii podczas obiadu. To pyszny i szybki sposób na surówkę.
/ 21.07.2023 07:35
mizeria z ogórków na zimę fot. Adobe Stock, Iryna

Mizeria na zimę pozwala cieszyć się smakiem świeżych ogórków przez cały rok. Później wystarczy dodać do niej śmietanę lub kefir i doskonały dodatek do obiadu gotowy. Pamiętaj, by ogórków do słoików nie pasteryzować zbyt długo, bo warzywa stracą kolor i będą wyglądać nieapetycznie. Mizeria to idealny dodatek do obiadów, który pasuje do wszystkiego - mięs, dań warzywnych, placków i dań jednogarnkowych.

Spis treści:

  1. Przepis na mizerię do słoików
  2. Przepis na mizerię bez octu
  3. Przepis na ogórki do słoików na ostro

Mizerię na zimę do słoików

Mizeria to jedna z najlepszych surówek do obiadu. Świetnie smakuje zarówno latem, jak i zimą. Pasuje do dań mięsnych i wegetariańskich. Przepis na klasyczną mizerię do słoików jest bardzo prosty.

Składniki:

  • 5 kg ogórków,
  • 3 duże cebule,
  • 5 łyżek cukru,
  • 3 łyżki soli,
  • 3 łyżki pieprzu mielonego,
  • 200 ml oleju,
  • 400 ml octu.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj, obierz i pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w piórka.
  2. Warzywa włóż do dużej miski i wymieszaj.
  3. Wymieszaj składniki zalewy i wlej do ogórków. 
  4. Całość odstaw na 5-7 godzin, co jakiś czas mieszając. Na samym początku możesz odnieść wrażenie, że zalewy jest o wiele za mało, niż powinno. Nie należy się tym martwić, ponieważ warzywa puszczą sok.
  5. Po tym czasie włóż przyrządzone ogórki do wyparzonych słoików razem z zalewą, na wierzch wlej odrobinę oleju i pasteryzuj mizerię na zimę przez około 15 min.

mizeria z ogórków na zimę z olejem

fot. Mizeria z ogórków na zimę/Adobe Stock, Pixel-Shot

Przepis na mizerię do słoików bez octu

Jeśli wolisz łagodniejszy smak mizerii, możesz przygotować ją w wersji bez octu. Wykorzystaj olej roślinny oraz sól, aby przygotować doskonałą w smaku zalewę. Tak przygotowana mizeria jest w smaku bardzo podobna do ogórków kiszonych, ale ma w sobie coś oryginalnego.

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków,
  • 4 duże cebule,
  • 2 główki czosnku,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 2 łyżki soli kamiennej, 
  • liście laurowe.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj sól, cukier i wymieszaj.
  3. Przykryj i odstaw na 2-3 godziny.
  4. Warzywa przełóż do garnka, wlej olej i doprowadź do wrzenia. Dodaj liście laurowe, czosnek i gotuj przez około 10 minut często mieszając.
  5. Gorące ogórki przełóż do wyparzonych słoików i szczelnie zakręć. Warzywa muszą być w całości przykryte zalewą.
  6. Słoiki postaw do góry dnem do ostudzenia. Mizerię w słoikach bez octu przechowuj w ciemnym i suchym miejscu.

mizeria na zimę do śmietany

fot. Mizeria na zimę bez octu/Adobe Stock, Iryna

Mizeria na zimę do słoików na ostro

Mizeria na ostro to smak, który wielu przypadnie do gustu. Ten oryginalny przepis całkowicie zmienia sposób, w jaki mizeria obiadowa kojarzyła się do tej pory. W wersji na ostro możesz dodać nie tylko przyprawy, ale także kawałki papryczki chili albo jalapeno.

Składniki:

  • 5 kg świeżych ogórków,
  • 4 duże cebule,
  • 1 główka czosnku,
  • 200 ml oleju słonecznikowego,
  • 300 ml octu,
  • 300 g cukru,
  • 2 łyżki soli kamiennej, 
  • 4 łyżeczki zmielonej papryczki chili,
  • 2 łyżeczki kurkumy.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki umyj i pokrój w plastry, a cebulę w piórka.
  2. Całość przełóż do miski, dodaj sól i porządnie wymieszaj. 
  3. Ogórki przykryj ściereczką i odstaw na 3 godziny.
  4. Po tym czasie odlej wodę (ale nie wylewaj), dodaj czosnek, kurkumę, chili. Całość wymieszaj i zalej gorącą zalewą przygotowaną z oleju, octu i cukru. Ostaw na 12 godzin.
  5. Ogórki przełóż do wyparzonych słoików, zalej wodą i zalewą i postaw je do góry dnem do wystudzenia.
  6. Ogórki do słoików na ostro będą idealnym dodatkiem do pieczonych mięs, ziemniaków z piekarnika i pasztetów.

mizeria na zimę

fot. Mizeria do słoików na ostro/Adobe Stock, Anzhela

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 15.07.2020.

Więcej przepisów na ogórki:

Redakcja poleca

REKLAMA