Suszenie to skuteczna metoda przedłużania trwałości warzyw, która pozwala nam zachować większość ich wartości odżywczych. Dzięki suszeniu warzyw pozbywamy się około 70% wody, która mimo wszystkich swoich życiodajnych właściwości zapewnia niestety także doskonałe środowisko do rozwoju bakterii.
Jeśli nasze letnie zbiory wysuszymy, to zachowają one większość cennych składników takich jak błonnik, pektyny i większość pierwiastków. Właściwe suszenie gwarantuje także zachowanie smaku produktów.
Zobacz też: Jak suszyć fasolkę szparagową?
Jak suszyć?
Najczęściej suszy się warzywa takie jak por, marchew, cebula, burak, seler, pietruszka a także fasolka szparagowa. Coraz większą popularność zdobywają suszone pomidory.
Przed suszeniem wybrane dojrzałe owoce, koniecznie zdrowe musimy zblanszować – wrzucamy je do wrzątku na około 5 minut, po czym opłukujemy zimną wodą.
Pokrojone drobno warzywa wykładamy na gładkiej powierzchni i wystawiamy na działanie słońca. Oczywiście, żeby nie być zdanym kaprysy pogody możemy użyć coraz bardziej popularnej specjalnej suszarki elektrycznej albo piekarnika. Przy tym ostatnim mała uwaga – nie przesadzajmy z temperaturą, bo możemy spalić warzywa, jeśli za szybko pozbędziemy się z nich wody.
Polecamy: Jak robić przetwory z pomidorów?
W puszce lub w ciemnym kącie
Kiedy warzywa będą dostatecznie wysuszone, co poznamy po tym, że dają się łatwo łamać, ostudź je i zmieszaj. Susz najlepiej przechowuj w blaszanych, szczelnie zamykanych pudełkach lub lnianych woreczkach w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu lub kącie kuchni.
Zobacz też: Zamiast peklować można suszyć.