Kolorowe lamingtony

Kolorowe lamingtony według przepisu Beolhi.
Lamingtony i do tego jeszcze kolorowe? Oto przepis na lamingtony.
/ 28.11.2011 12:03
Kolorowe lamingtony według przepisu Beolhi.

Składniki:

  • 1 szklanka cukru,
  • 25 dkg masła
  • 0,5 szklanki śmietany 18 %
  • 3 całe jajka
  • 2 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku
  • 2 i 1/4 szklanki mąki krupczatki (ja dałam zwykłą)
  • 1 cukier waniliowy
  • do obtoczenia:
  • 2 lub 3 różnokolorowe galaretki
  • 30 dkg kokosu
  • barwniki spożywcze w kolorze galaretek (opcjonalnie)
  • do przełożenia ciasta:
  • dżem, krem czekoladowy lub powidła

Opis przygotowania:

Do galaretek dodać połowę wody, która napisana jest na opakowaniach, poczekać aż ostygną. Można zrobić bardziej intensywne kolory dania, jeśli doda się do ciepłych jeszcze galaretek barwniki spożywcze. Proponowane smaki galaretek to agrest, cytryna i truskawka. Co ciekawe, z tej porcji galaretek można spokojnie oblać jeszcze jedno ciasto. Śmietanę, masło i cukier podgrzać w garnku do rozpuszczenia, ale nie wolno ich zagotować. Następnie trzeba poczekać, aż masa się wystudzi i dorzucić pozostałe wymienione w przepisie składniki, poczekać do ostudzenia. Ciasto wylać na dużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia, piec w temperaturze 180 st. Przez ok. 25-30 minut. Po tym czasie i sprawdzeniu, czy ciasto się faktycznie upiekło, przekroić je na dwie połowy wzdłuż krótszego boku. Połowę posmarować dżemem, np. z porzeczki lub kremem czekoladowym i nałożyć na górę drugą część. Całość rozkroić na kawałki i moczyć je przez chwilę w galaretkach, a potem obtaczać w wiórkach kokosowych. Tak przygotowane lamingtony włożyć na godzinę do lodówki.

Autor: Bernika

Zobacz też przepisy na inne dania z działu Kuchnia australijska

Redakcja poleca

REKLAMA