Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Kąpiel wodna

Zobacz artykuły na temat:czekoladagotowaniedeserterminy kulinarnetriki kulinarne
Kąpiel wodna to sposób obróbki termicznej potraw. Do większego naczynia, wypełnionego gotującą się wodą należy włożyć mniejsze, tak, aby pozostawało ono częściowo zanurzone. W mniejszym naczyniu umieszczamy składniki, które chcemy poddać obróbce. Kąpiel wodna świetnie sprawdza się w przypadku topienia czekolady, czy robienia masy z żółtek.

Potrzebne są dwa naczynia. Pierwsze zawiera składniki potrawy i wstawione jest do większego garnka napełnionego wrzącą wodą. Ma ona zakrywać 3/4 zanurzonego  naczynia. Zapobiega to przypalaniu oraz zagotowaniu rozpuszczanych produktów takich jak masło, czy czekolada. Technika ta świetnie sprawdza się również, gdy chcemy zachować temperaturę dań.

Zobacz: Sposób na topienie czekolady


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Rogaliki z malinami - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter