Jakie są różnice między miodami?

Miód akacjowy
Poszczególne odmiany miodów potrafią bardzo różnić się od siebie smakiem. Aby jak najlepiej wykorzystać ich słodki aromat, warto wiedzieć, czego można się spodziewać po miodowych słoiczkach.
/ 01.02.2011 18:24
Miód akacjowy

Miód gryczanymiód nektarowy o ciemnej barwie, która pogłębia się jeszcze pod wpływem światła. Krystalizuje się powoli. Ma intensywny zapach i dość ostry, nieco piekący smak, który pozostaje wyczuwalny w potrawach, do których miód się dodaje. Z powodu dużej zawartości dobrze przyswajalnego magnezu zalecany osobom między innymi z chorobami serca. Zawiera tez żelazo, witaminy B i C, dużo białka i liczne enzymy. Ma wysoką wartość antybiotyczną, więc jest idealny na te momenty roku, gdy nasza odporność spada.

Miód lipowy – miód nektarowy o barwie jasnobursztynowej lub zielonkawożółtej. Krystalizując się, zmienia kolor na biało żółty. Ma bardzo przyjemny zapach, ale w smaku mimo dużej słodkości bywa też dość pikantny, a nawet wyczuwa się w nim czasami lekką goryczkę. Zalecany przy chorobach układu pokarmowego, gdyż ma działanie wykrztuśne i przeciwskurczowe. Do tego uspokaja, walczy z gorączką, intensywnie wspomaga odporność.

Zobacz także: Miód pitny

Miód wrzosowy – miód nektarowy o specyficznej, ciemnej barwie z rudymi refleksami. Jest gęsty, nieco galaretowaty, ma bardzo intensywny zapach, w smaku nie jest zbyt słodki, pojawia się za to ostrość, a nawet gorycz. Jest źródłem wielu cennych składników w formie przyswajalnej formie, dostarcza potas, wapń, fosfor, wapń i witaminy z grupy B. Poleca się go osobom z kłopotami układu pokarmowego i moczowego. Nie zawiera natomiast zbyt wiele witaminy C i ma średnią wartość antybiotyczną, więc słabiej wspomaga odporność.

Miód spadziowy – miód spadziowy o kolorze zależnym od gatunku drzew, z których pochodzi. Bywa zielonkawy, brązowy, a nawet prawie czarny. W Polsce najczęściej pochodzi z jodły, rzadziej z leszczyny, klonu czy wierzby. Ma ciekawy, pełen aromatu zapach, dość gęstą konsystencję, w smaku nie jest zbyt słodki, ale ma delikatny posmak żywiczny. Bogaty w potas, fosfor, wapń i żelazo. Ma działanie lekko rozkurczowe i wzmacniające. Ze względu na rzadkość występowania spadzi jest to jeden z droższych miodów.

Miód rzepakowy – miód nektarowy o bardzo jasnej, słomkowej barwie. Ma bardzo delikatny zapach, w smaku również łagodny, mało wyrazisty, czasami pojawia się nuta goryczy. Szybko się krystalizuje. Ma niewiele związków mineralnych, ale dostarcza między innymi łatwo przyswajalne żelazo.

Miód akacjowy – miód nektarowy uważany za najjaśniejszy wśród miodów. Zapach lekko mdły. Wolno się krystalizuje i jest bardzo słodki, lecz mało wyrazisty w smaku. Z tego powodu często stosowany jest do słodzenia różnych napojów i potraw. Nie zawiera zbyt wiele składników mineralnych i przeciwchorobowych, ale polecany jest przy stanach zmęczenia. 

Zobacz także: Osłodzić sobie życie... Miodem

Redakcja poleca

REKLAMA