Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla

Zobacz artykuły na temat:ziołaprzyprawygrillmięsopotrawy mięsne
Marzena Czarnowska
Zawodowo - specjalista w zakresie terapii dzieci z wadą słuchu, <br /> amatorsko - znawca dobrych manier
W niepamięć odeszły czasy, gdy w kuchni królowały jedynie pierz, sól i liść laurowy. Dziś podstawą ciekawych potraw o zaskakującym smaku są właśnie mieszanki przypraw i ziół, dostępne w bogatej ofercie sklepów.

Przyprawy

Potrawy z grilla z racji sposobu, w jaki powstają, mają swój charakterystyczny smak, do którego nie wszystkie zioła i przyprawy będą pasowały. Poza tym mieszanki ziół to również doskonały sposób na marynowanie mięsa na sucho. Zamiast przyrządzać płynną marynatę na bazie, np. oliwy, przygotuj jedną z podanych mieszanek i natrzyj nią mięso, możesz też mieszankę ziół zamienić w pastę – wystarczy dodać nieco oliwy i taką papką natrzeć mięso na godzinę przed smażeniem.

Mieszanka słodko – ostra

Można ją stosować do jagnięciny, cielęciny, wieprzowiny i kurczaków. Mieszanka słodko – ostra zawiera mielone chili, mieloną paprykę, cukier, kmin rzymski, pieprz Cayenne, mieloną gorczycę, mielony pieprz i sól czosnkową. Ponieważ wszystkie składniki są sypkie – należy je dokładnie wymieszać w misce. Zamiast cukru możesz dodać cukier brązowy. 

Mieszanka cytrynowo - ziołowa

Mieszanka ta świetnie pasuje do drobiu i ryb oraz wieprzowiny. Żeby ja wykonać będziesz potrzebować czosnek i listki rozmarynu, które należy posiekać, suszoną bazylię i tymianek, pieprz, sól i otartą skórkę z cytryny. Zioła mogą być suszone, ale jeśli prowadzisz ogródek, w którym rosną wykorzystaj świeże. Najpierw wszystkie składniki oprócz soku z cytryny, dokładnie utrzyj w moździerzu.

Jeśli go nie masz to w przypadku suszonych ziół możesz użyć torebki i wałka. Wsyp suszone zioła do foliowej torebki i wałkuj je kilka razy.

I coś orientalnego – mieszanka marokańska

Możesz jej użyć, by przyprawić delikatne mięso kurczaka czy ryby. Wymieszaj ze sobą kmin rzymski mielony, szafran, mielone chili, kolendrę. Dodaj do tego posiekaną natkę kolendry, startą skórkę z jednej cytryny, posiekany ząbek czosnku, sól i pieprz.

Czytaj także: Rybki na grill

Jeśli użyjesz tej mieszanki do ryb, połącz zioła z oliwą z oliwek i sokiem z limetki – tak otrzymaną pastą natrzyj ryby.

Polecamy: Chłodniki


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 09:58 2012-02-13 przez: like a bird (193.164.*.*)
Ja do grillowanych potraw koniecznie mam w zasiegu sos guacamole - nie jest pikantny, przez co dobrze współgra z grillowanymi mięsami i warzywkami.
Zamów darmowy newsletter