Fot. Fotolia
Tarta dyniowa – ciasto
Aby tarta wyglądała i smakowała idealnie, musisz zrobić odpowiednią ilość ciasta. Potrzebujesz w tym celu 300 gramów mąki pszennej, 200 gramów masła, 1 jajko, trochę wody (3 łyżki stołowe na pewno wystarczą).
Pamiętaj o tym, aby woda była zimna.
Dodaj też 100 gramów cukru, możesz wsypać także cukier waniliowy. Wszystkie składniki połącz ze sobą i ugnieć ciasto. Kiedy będzie już gotowe, zawiń je w folię aluminiową i wstaw do lodówki na godzinę, żeby się schłodziło.
W tym czasie możesz przyrządzić farsz.
Zobacz też: Tarta - przepis podstawowy.
Nadzienie dyniowe
Do przygotowania masy dyniowej potrzebujesz 500 gramów miąższu dyni (usuwasz z warzywa skórkę i pestki), 100 gramów cukru, 2 całe jajka, 250 ml śmietany 36% (lub 30 gramów masła). Dynię zetrzyj na tarce lub pokrój w drobną kostkę, dodaj resztę składników. Całość przypraw cynamonem (pół łyżeczki) i imbirem (1/4 łyżeczki). Masa jest już gotowa.
Do nadzienia można dodać też rodzynki lub migdały, wedle uznania.
Schłodzone ciasto wyłóż na blaszkę wysmarowaną masłem i posypaną tartą bułką. Nakłuj widelcem w kilku miejscach i wstaw do rozgrzanego piekarnika na ok. 10 minut. Piecz w temperaturze 200 stopni. Po tym czasie wyjmij ciasto i posmaruj je przygotowaną masą dyniową. Zmniejsz temperaturę pieczenia do 180 stopni i piecz gotową już tartę aż do uzyskania złotego koloru, czyli około 30 minut. Przed podaniem możesz posypać wierzch cukrem pudrem.
Zobacz też: Dietetyczny przepis na tartę z jabłkami