Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak zrobić sorbet?

Zobacz artykuły na temat:lodysorbetdeser
Podpowiadamy, jak zrobić sorbet, jako że jest to wspaniały, chłodzący i lekki deser. Sprawdzi się nie tylko w lecie, lecz także w chłodniejsze dni. Na przykład po sycącym, dużym obiedzie.

Sorbet z arbuza

Sorbet z arbuza

Sorbety składają się z soków owocowych, miąższu owocowego, wody, cukru i ewentualnie przypraw bądź ziół.

Generalna zasada robienia sorbetów jest następująca: robimy syrop cukrowy na wodzie. Następnie dolewamy do niego sok z owoców lub owocowy, rozdrobniony miąższ, przyprawy, zioła (jeśli wymaga tego przepis), a następnie wkładamy ostudzoną masę do lodówki. Masę należy mieszać co 15 minut, aby równo tężała, a drobinki lodu dokładnie rozkładały się na całej powierzchni.

Sorbet chłodzi się ok. 3 godzin. Najładniej wygląda, gdy będziemy nakładać go specjalną łyżką do lodów. Ale jeśli nie mamy jej w domu – nawiążmy do włoskiej tradycji i nakładajmy sorbety łopatką lub zwykłą łyżką.

Pewnym sposobem robienia sorbetów na skróty jest miksowanie w blenderze mrożonych owoców. Trzeba wówczas użyć specjalnych nożyków do lodu. Powstała w ten sposób masa będzie ciągnista, ale płynna. Dlatego dobrze jest wstawić ją do zamrażalki jeszcze na 15-20 minut, w międzyczasie mieszając jeden lub dwa razy dla uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Ja do tak przygotowanych owoców nie dodaję nigdy cukru – lubię ich naturalny smak. Ale jeśli kochasz słodkie sorbety – używaj cukru pudru. Będzie wygodniej.

Zobacz także: Jak ochłodzić się deserem?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 10
dodano: 22:24 2012-06-30 przez: ~Telka (83.243.*.*)
no to fakt, że się nie używa :D może ta info jest dla przypomnienia, że właśnie się nie używa więc mogą je jeść dzieci ze skazą białkową, diabetycy itp itd
dodano: 12:02 2012-06-29 przez: Haralampia (192.168.*.*)
~Anulka napisal(a): Ba. A propo nie tuczenia - to nie liczac kalorii - to co wazniejsze wyczytałam na necie ze sorbety grycana nie maja tez laktozy ani glutenu. jak do tego policzymy ze 100ml sorbetu ma 80kcal to mozna powiedzieć ROZPUSTA w ustach :)
a to nie wiedzialam, ze sorbety grycana nie mają laktozy, ani glutenu. A w zielonej budce? Bo tak sobie myślę, skąd w sorbecie laktoza, jak tam chyba mleka się nie używa? Albo ja się nie znam...
dodano: 19:07 2012-06-28 przez: ~Anulka (83.3.*.*)
Ba. A propo nie tuczenia - to nie liczac kalorii - to co wazniejsze wyczytałam na necie ze sorbety grycana nie maja tez laktozy ani glutenu. jak do tego policzymy ze 100ml sorbetu ma 80kcal to mozna powiedzieć ROZPUSTA w ustach :)
Zamów darmowy newsletter