Bogactwo składników
Gęsta i pełna aromatów uwiedzie nasze zmysły, dzięki czemu zapomnimy o zimowej aurze za oknem. Do jej przygotowania potrzebować będziemy samych smakowitości. Zacznijmy od puszki krojonych pomidorów (o tej porze roku lepiej nie sięgać po surowe, bo mają znacznie mniej smaku i aromatu niż puszkowane). Do tego dwie papryki, najlepiej w różnych kolorach, dwa ząbki czosnku, dwie małe cebule, po cztery łyżki czerwonej soczewicy i kaszki kuskus. I jeszcze aromatyczne przyprawy, jak tymianek, rozmaryn, oregano, słodka papryka, może być też odrobina papryczki pikantnej, co dodatkowo wzmocni działanie rozgrzewające.
Zobacz także: Jak zrobić dhal?
Szybka kompozycja
Zaczynamy od przesmażenia na oliwie drobno posiekanej cebuli i czosnku. Przerzucamy do garnka, dodajemy pomidory, soczewicę, zioła i przyprawy, podlewamy bulionem i gotujemy. Czerwona soczewica gotuje się dość szybko, więc trzeba uważać, by nie przesadzić. Kilka minut przed końcem gotowania dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę. Kaszę kuskus możemy wrzucić do gotowej, ale wciąż gorącej zupy, by napęczniała w garnku albo wcześniej zalać ją wrzątkiem, a kiedy napęcznieje dodać do zupy. Zupa ma delikatny smak, mnóstwo aromatu i właściwości rozgrzewających. Dzięki soczewicy i kuskusowi jest sycąca, a dodatek pomidorów i papryki przenosi nas w stronę słonecznych dni i wakacyjnych krajobrazów. Idealne połączenie na chłodne i mało radosne dni.
Zobacz także: Co się kryje w minestrone?