Jak zrobić pieczywo czosnkowe?

Buchty - idealne czeskie śniadanie na miły początek dnia.
Choć nie wszyscy przepadają za czosnkiem, to pieczywo czosnkowe ma już zdecydowanie więcej fanów. Stanowi dopracowaną przekąskę na wszelkie przyjęcia – od swojskiego grilla po elegancką kolację z barwnymi sałatami. Zrobienie takiego pieczywa nie wymaga dużo pracy, a efekt jest wyjątkowy.
/ 05.09.2010 15:44
Buchty - idealne czeskie śniadanie na miły początek dnia.

Aby przygotować takie pieczywo wystarczy bagietka – najlepiej niedużych rozmiarów – masło, sól, czosnek i ewentualnie odrobina ziół, np. prowansalskich.

Najpierw nastawiamy piekarnik na temperaturę 220 stopni Celsjusza.

W zależności od tego, ile chcemy zjeść bagietek, przygotowujemy określoną ilość masła – można przyjąć, że na jedną małą bagietkę potrzeba 2 solidne łyżki masła, szczyptę soli i zmiażdżony ząbek czosnku (jeśli ktoś lubi czosnek, może dodać 2 ząbki) oraz szczyptę ziół prowansalskich.

Zobacz także: Jak upiec domowy chleb?

Całość miksujemy w wąskim naczyniu (masło powinno być koniecznie miękkie) na jednolitą masę. Wygodnie będzie użyć do tego celu np. blender.

Bagietkę nacinamy ukośnie i dość głęboko, tworząc rodzaj kromek. W tak powstałe kieszenie wkładamy masło czosnkowe (najwygodniej będzie to zrobić palcami, wówczas masło dokładnie oblepi miąższ). Nie przejmujmy się tym, że trochę tłuszczu pozostało na powierzchni pieczywa – w trakcie pieczenia masło dokładnie wniknie w głąb bagietki.

Pieczywo czosnkowe pieczemy krótko – od 5 do 10 minut. Chodzi tylko o to, aby wierzch bagietki zrobił się rumiany i chrupki, a masełko się roztopiło w miąższu. 

Zobacz także: Jak piec ciasto francuskie?

Czosnkowe pieczywo podajemy w całości, koniecznie ciepłe, krojąc je na kromki dopiero tuż przed położeniem na talerz.

Redakcja poleca

REKLAMA