Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak zrobić lody?

Zobacz artykuły na temat:lodysłodyczedeser
Jak to się dzieje, że gdy w dzieciństwie nie wolno nam jeść dużo lodów, mamy na nie największą ochotę? A gdy dorośniemy i lody są w zasięgu naszych łyżeczek w każdej rozsądnej ilości – nagle nasz apetyt spada?

Czy lody mogą sprawić, że zacznie nas boleć głowa?...

Idealny deser na upalne dni.

Jako dziecko wyobrażałam sobie, że gdy dorosnę będę się żywić wyłącznie lodami. Jako nastolatka kupiłam litr lodów. I cały zjadłam za jednym razem. I tak moja miłość do nich została skonsumowana. Dosłownie.

Od tamtej pory choć chętnie sięgam po lody, to nigdy w takich ilościach.

Ale jeśli ty nadal uwielbiasz jeść lody litrami, oto kilka świetnych, starych przepisów.

Zobacz także: Pomysł na tartinki sernikowe

Lody bez śmietanki, ale za to z żółtkami

1 kg miękkich owoców (truskawek, porzeczek, malin, wiśni etc.)
250 g cukru kryształu
60 g cukru pudru
Szklanka wody
3 żółtka

Owoce przecieramy przez sito, aby otrzymać gładką masę. Jeśli nie mamy czasu – po prostu miksujemy je blenderem na pulpę. Z cukru kryształu i wody robimy syrop. Żółtka ucieramy z cukrem pudrem, aż zwiększą objętość, następnie wlewamy do nich syrop i owocowy mus. Całość miksujemy jeszcze, aby napowietrzyć masę.
Następnie wkładamy do zamrażalnika. Co 15-20 minut wyjmujemy miskę i mieszamy lody, aby równo się ścięły.

Zobacz także: Robimy prawdziwe czekoladowe ciasto

Lody na śmietance i żółtkach, czyli po prostu – śmietankowe!

Pół litra słodkiej śmietanki lub łącznie po szklance mleka i śmietanki
3 żółtka
20 dkg cukru pudru
½ laski wanilii
1 cukier waniliowy

Śmietankę gotujemy z laską wanilii, aż nieco zgęstnieje i studzimy. Żółtka ucieramy z cukrem aż zwiększą objętość. Przelewamy je do rondelka i wstawiamy na wolnym ogniu (uwaga, żeby nie ściąć jajek). Powoli wlewamy śmietankę, cały czas mieszając, aż masa będzie gładka. Studzimy, a następnie mrozimy. W trakcie mrożenia mieszamy masę co 15-20 minut.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 2
dodano: 11:28 2011-10-07 przez: ~gość (192.168.*.*)
sposób na nie do końca domowe lody, bo potrzebny ciekły azot. Lody będą miały smak jajecznicy z bekonem! http://video.wieszjak.pl/kuchnia/611883,jak-zrobic-lody-o-smaku-jajecznicy--uzywajac-cieklego-azotu-.html
dodano: 10:22 2011-10-07 przez: Ola1977 (193.164.*.*)
Sposób na domowe lody zawsze się przyda
Zamów darmowy newsletter