Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak zrobić karmel?

Zobacz artykuły na temat:słodyczedeser
Karmel, który wykorzystujemy między innymi do kremów, bądź polewania owocowych szaszłyków, robimy na patelni. Łatwizna, ale trzeba uważać, żeby się nie poparzyć.
Jak zrobić karmel?
Karmel wspaniale pachnie, smakuje i wygląda.
Zobacz całą galerię (4 zdjęcia)

Wsyp na patelnię szklankę lub nawet 1,5 szklanki cukru. Dodaj 8 łyżek wody. Pomieszaj. Płyn zacznie wrzeć, przechodząc od białego syropu po złocisty. W trakcie karmelizowania się cukru, nie mieszamy płynu. Dopiero, gdy się zezłoci, należy - trzymając patelnie poziomo - lekką nią zamieszać, tak by brąz karmelu się wyrównał (nie używamy do tego łyżki, tylko samej patelni).

Gorący karmel wyjątkowo paskudnie parzy, więc nie wkładaj do niego palców, by spróbować czy jest dość słodki. Nie próbuj nawet łyżeczką, gdy jest gorący. I uważaj bardzo przy potrząsaniu patelnią – naprawdę zaboli, gdy wylejesz sobie nawet kroplę karmelu na gołą stopę lub rękę.

Gdy karmel się zezłoci i troszkę ostygnie, polewamy nim owoce, lub używamy do innych przepisów. Zostawiony na patelni może się skrystalizować i zastygnąć na landrynkę. Jeśli się tak zdarzy – dodaj łyżkę wody i podgrzej raz jeszcze.

Polecamy: Ciasta na zimno

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 61
dodano: 12:23 2015-03-12 przez: ~gość (46.238.*.*)
blee gorzkie :o
dodano: 16:06 2014-12-23 przez: ~jjaa (31.61.*.*)
Słabe nie dobre zepsute za twarde szkodliwe dla zdrowia.A także ma wiele efektów ubocznych łatwo go spaliś itd.
dodano: 15:52 2014-10-25 przez: ~gość (89.161.*.*)
Zle wam wyszlo, bo je przypaliliście, trzeba robic je szybko, na malym palniku. wystarczy dosłownie minutka
Zamów darmowy newsletter