Jak zrobić doskonałą potrawkę z kurczaka?

Pierś z kurczaka
Nietypowa kolejność – mięso najpierw pieczemy, a potem łączymy z doskonale doprawionymi, duszonymi warzywami. Efekt? Zaczyna ci być żal, że człowiek ma taki mały żołądek.
/ 22.10.2010 10:21
Pierś z kurczaka

Oto co trzeba mieć w kuchni: 8 pałek z kurczaka, szklankę soli i szklankę cukru, oregano,oliwę, 10 plastrów włoskiej, suszonej, ostrej kiełbasy, albo chorizo, a w najgorszym wypadku polskiej suchej, jałowcowej, 1 dużą cebulę, 1 koper włoski, 3 ząbki czosnku, pół szklanki białego wina, pół szklanki zielonych oliwek bez pestek, 1 duża pokrojona w cienkie paski papryka (najlepiej jeśli była wcześniej upieczona i obrana ze skórki, ale może być też surowa), puszka całych pomidorów, świeża bazylia i świeża pietruszka naciowa.

Robimy najpierw solankę – 3 szklanki wody mieszamy ze szklanką soli i szklanką cukru. W tak przygotowanym płynie trzymamy przez godzinę drobiowe pałki. Wstawiamy do lodówki. Po godzinie opłukujemy mięso z solanki i osuszamy je. Układamy teraz kurczaka na blasze, posypujemy pieprzem i odrobiną soli (!), a także polewamy oliwą oraz obsypujemy suszonym oregano. Ja lubię dobrze przyprawionego kurczaka, ale ilość ziół to już kwestia waszej inwencji.

Pieczemy drobiowe pałki w temperaturze 180 stopni Celsjusza (wkładamy do nagrzanego piekarnika), a potem podnosimy temperaturę do 190 stopni, żeby zrobiła się rumiana skórka. A mięso jest gotowe, gdy odchodzi od kości (ale się nie rozpada).

Zobacz także: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka

Gdy pałki się pieką, kładziemy na dno rondla z grubym dnem (powinien być duży) plastry kiełbasy, cebulę i koper włoski. Całość smażymy. Potem dodajemy jeszcze 2 pokrojone w płatki ząbki czosnku, a gdy zapachnie w kuchni - pół szklanki białego wina. Gotujemy. Do warzyw wsypujemy teraz cienko pokrojoną w paski paprykę (jeśli jest surowa, wówczas należy zacząć jej duszenie na etapie wkładania ząbków czosnku). Na koniec dodajemy całe pomidory z puszki. Dusimy pod przykryciem jeszcze przez 20 minut. Następnie do warzyw wrzucamy zielone oliwki bez pestek. Dusimy przez 5 minut.

Do tak przygotowanego sosu wkładamy upieczone, rumiane pałki kurczaka, wsypujemy siekaną pietruszkę i bazylię (po 2 łyżki każdej). Mieszamy i zdejmujemy z ognia.

Podajemy np. z zapiekanymi ziemniakami lub zieloną sałatą.

Zobacz także: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka

Redakcja poleca

REKLAMA