Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak zrobić chrupiące skwarki?

Zobacz artykuły na temat:potrawy mięsnetriki kulinarne
Najpierw spróbujmy może rozwiązać pewien mały problem – jak powinno się mówić: skwarek czy skwarka? Otóż obie formy są poprawne, o czym informuje nas słownik języka polskiego. Ale nie wspomina już o tym, jak sprawić by i skwarek, i skwarka zawsze były chrupiące? Te informacje znajdziesz za to w naszym artykule.

Tłusty boczek świetnie nadaje się również na skwarki.

Tłusty boczek świetnie nadaje się również na skwarki.

Skwarek używamy np. do pierogów, kapusty, jako dodatek do żurku (należy dodawać tuż przed podaniem, na talerz, inaczej zrobią się gumowate), a nawet do zielonej sałaty z jajkiem na twardo. Skwarki robimy ze słoniny, ale także z tłustego boczki. Wystarczy słoninę lub boczek pokroić w dużą kostkę i wrzucić na patelnię. Nie trzeba wylewać na nią żadnego tłuszczu, ponieważ tłuszcz ze słoniny czy boczki szybko się wytopi.

Polecamy: Kochane pierogi!

Aby skwarki były chrupiące – nie mieszajmy ich (podczas mieszania uwalnia się woda, i skwarki będą gumowate). Gdy tłuszcz już się znacząco wytopi, wystarczy nieco potrząsnąć patelnią, a skwarki zmienią układ i zaczną się rumienić z innej strony.

Skwarki powinno się smażyć na średnim ogniu (duży przypala, mały nie utrzymuje wysokiej temperatury).Im dłużej wytapiamy tłuszcz, tym skwarki robią się mniejsze, bardziej złociste i chrupkie. Ale takie obsmażone z zewnątrz, zaś w środku mięciutkie też są pyszne. Skwarki z boczku wymagają krótszego czasu obróbki (żeby mięso w nich zawarte się nie przypaliło).

Pamiętajmy – tłuszcz wytopiony ze skwarków jest bardzo gorący. Jeśli chcemy go wylać – poczekajmy aż zrobi się przynajmniej letni, inaczej nasz np. odpływ w zlewie i rury utracą na tym. Skwarki wybieramy z patelni łyżką cedzakową.

Zobacz także: Ciasto na pierogi


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 5
dodano: 17:12 2015-04-23 przez: ~kuki (95.160.*.*)
zrobilem tak jak polecalicie i wyszly dobre. dziekuje za pomoc
dodano: 19:37 2014-02-19 przez: ~neśka (89.231.*.*)
no pyszne prawda.Apetyczne.Smacznego!!!
dodano: 09:30 2012-07-12 przez: Aluśka (192.168.*.*)
ja polecam, skwarki wyszły chrupiące, anie jak do tej pory - albo gumiaste, albo przesuszone
Zamów darmowy newsletter