Ogórki kiszone na zimę w słoikach - przepis

Ogórki kiszone na zimę fot. Adobe Stock
Kiszenie ogórków wydaje się błahostką. Umyte warzywa zalej wodą z solą: 1 czubata łyżka soli na 1 litr wody, dodaj przyprawy i zakręć słoiki.
/ 24.06.2020 10:15
Ogórki kiszone na zimę fot. Adobe Stock

Kiszenie ogórków jest mało skomplikowane, ale diabeł tkwi w szczegółach. Sercem ogórków kiszonych na zimę są przyprawy. Tradycyjnie dodaje się korzeń chrzanu, czosnek z łupiną, koper, liść laurowy, ziarna pieprzu, gorczycy. Oprócz tego niektórzy dorzucają liście chrzanu, wiśni, porzeczek, winogron lub dębu. 

Jak kisić ogórki?

Ogórki kiszone - przepis

Składniki:

  • 1,5 kg ogórków,
  • korzeń chrzanu,
  • 2-3 liście chrzanu lub młode liście winogronu,
  • 2 liście z wiśni,
  • 8 ząbków czosnku,
  • 1-2 łodygi kopru kwitnącego (mogą być razem z kwiatami i nasionami),
  • ziele angielskie,
  • 2-3 liście laurowe,
  • pieprz ziarnisty,
  • sól.

Sposób przygotowania:

  1. Ogórki, chrzan, czosnek, liście i koper umyj i oczyść.
  2. W kamiennym garnku (najlepiej) lub dużych słoikach (3-5 litrowych) ułóż ciasno ogórki.
  3. Dodaj do ogórków w słoikach po kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego, liście laurowe i z wiśni, czosnek, korzeń chrzanu i koper.
  4. Na wierzchu naczynia ułóż liście chrzanu, winogron i wiśni.
  5. Przygotuj zalewę, dodając na każdy litr wody 1 łyżkę stołową soli.
  6. Zalewę do kiszenia ogórków zagotuj, a następnie wystudź. 
  7. Zimną zalewą zalej ogórki i dociśnij je z wierzchu naczyniem (można talerzykiem i kamieniem - oczywiście wszystko musi być wyszorowane i wyparzone).
  8. Odstaw w ciepłe miejsce na 7-14 dni, następnie przenieś w chłodniejsze. W trakcie kiszenia ogórków, co kilka dni sprawdzaj ilość ilość zalewy i w razie potrzeby uzupełniaj.

Ogórki kiszone na zimę - zasady kiszenia

  • Pamiętaj, żeby kontrolować proces kiszenia – szczególnie, jeżeli chcesz przygotować ogórki małosolne.
  • Regularnie zbieraj osad z wierzchu naczynia z ogórkami kiszonymi.
  • Pamiętaj, by dobrze obciążyć ogórki kiszone, żeby nie wystawały nad poziom wody.
  • Jeśli zależy ci na przyspieszonym procesie kiszenia ogórków, odetnij końcówki warzyw.
  • Kiszenie ogórków musi odbywać się tylko w sterylnie czystych słoikach lub w kamionkowym garnku. Uwagę należy zwrócić na nakrętki – najlepiej wykorzystywać nowe, bez śladów rdzy. Dzięki temu przetwory lepiej się zachowają i będą tak samo smaczne w długie zimowe wieczory.
  • Przy kiszeniu ogórków, pamiętaj o zabezpieczeniu warzyw przed dostępem powietrza. Najlepiej na wierzch położyć talerz i obciążyć go np. wyparzonym polnym kamieniem lub czystą butelką z wodą. Dodatkowo możesz nakryć ułożone ogórki liśćmi chrzanu.

Kiszone ogórki - do czego je wykorzystać?

Kiedy już ogórkowe domowe specjały będą gotowe, z pewnością sprawią ogromna przyjemność. Ogórki kiszone znajdują zastosowanie nie tylko jako dodatek do kanapek i mięs lub główny składnik zupy ogórkowej. Z tego warzywa można zrobić wiele przepysznych sałatek, przystawek, szaszłyków. Sok z ogórków kiszonych (zalewy) ma nieocenione walory smakowe, świetnie sprawdzi się też w roli napoju (doskonale gasi pragnienie).

Artykuł pierwotnie opublikowany 14.06.2010.

Zobacz także: Jak przechowywać przetwory?Czy kiszonki są zdrowe? Na co pomogą warzywa w słoikachPrzepis na paprykę marynowaną