Polędwiczki można wcześniej marynować, ponacinać, ułożyć na blasze w fantazyjne kształty i upiec. Można też po prostu je posolić, obsypać pieprzem i obtoczyć w suszonych ziołach, a następnie ułożyć na posmarowanej oliwą formie. Polędwiczki koniecznie powinny być soczyste po upieczeniu, więc przykrywajmy je folią aluminiową.
Pieczemy je w nagrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30-40 minut – w zależności od wielkości kawałków mięsa. Aby sprawdzić, czy są gotowe wystarczy nakroić je nożem w najgrubszej części. Jeśli mięso jest soczyste, ale już nie różowe to znaczy, że polędwiczka nadaje się do zjedzenia.
Zobacz także: Jak wykonać fantazyjne kształty polędwiczek?
Bardzo dobre polędwiczki uzyskamy poprzez upieczenie ich w rękawie do pieczenia. Mięso jest wspaniale soczyste i sprężyste. I nie używa się ani grama tłuszczu.
Aby zrumienić wierzch upieczonych polędwiczek, wystarczy oprószyć je leciutko mąką, podpiec przez jakieś 5 minut w 220 stopniach Celsjusza, polewając je sosem spod pieczenia.
Polecamy: Jak zrobić filety z kurczaka?