Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak upiec karkówkę?

Zobacz artykuły na temat:sosypieczeniepotrawy mięsnedania regionalne
Mięso z karkówki jest bardzo miękkie, soczyste i wygodnie się kroi, a ponadto ma wspaniały smak. Dlatego pieczona karkówka to absolutna klasyka polskiej kuchni.

 Z tłuszczu z patelni możesz przygotować aromatyczny sos do mięsa.

pieczona karkówka z kminkiem

Można ją podawać do obiadu – w sosie lub w kminku – można też podawać na zimno: karkówka może być wyjątkowo wdzięcznym przykładem prostych, domowych wędlin.

Jej przygotowanie jest bardzo proste – wystarczy mięso natrzeć solą, zmiażdżonym czosnkiem i ewentualnie sosem worcestershire. Na końcu obsypujemy kminkiem. Następnie szczelnie owijamy karkówkę folią aluminiową i wkładamy do rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza piekarnika.

Czas pieczenia zależy od wielkości mięsa – można przyjąć, że kilogram mięsa piecze się przez godzinę. Drugim, bardzo wygodnym sposobem jest używanie termometru do pieczonych mięs – gdy karkówka osiągnie wewnątrz temperaturę 160 stopni, jest gotowa. 

Zobacz także: Czy wiesz jak przyrządzić karkówkę po karkonosku?

Uwaga: po wyjęciu mięsa z piekarnika, nie odwijajmy go od razu z folii – odczekajmy ok. 5-7 minut, aby soki z powrotem wróciły między włókna. Folia też będzie trzymać temperaturę, podczas gdy ty będziesz nakładać na talerze lub półmiski ziemniaczki i surówkę.

Jeśli planujesz podawać karkówkę na zimno – pozostaw ją w folii aluminiowej aż do wystygnięcia, a następnie wstaw do lodówki. Gdy zawarte w niej soki i tłuszcze zestalą się pod wpływem chłodu, karkówka będzie się bardzo wygodnie kroiła. Ale używaj ostrego noża bez ząbków, chyba że zamiast plastrów mięsa lubisz mięsne frędzelki.


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Kuchnia Anny Jurksztowicz: surówka z kapusty

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 11
dodano: 21:05 2013-12-22 przez: ~nessy (82.160.*.*)
mięso takie jak karczek nie powinno miec w srodku wiecej niz 70 stopni! ktos tu chyba popelnil powazny bląd!
dodano: 19:18 2013-11-18 przez: ~zuza-zuza (78.131.*.*)
zostawia się w foli by skoki nie poszły na spacer...
dodano: 16:40 2013-04-16 przez: ~Junior (93.105.*.*)
160 stopni w środku mięsa? :D wiesz jaka jest temperatura parowania wody i co się z nią stanie jeśli mięso będzie miało tak wysoką temperaturę w środku?
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter