Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak upiec ćwiartki kurczaka

Zobacz artykuły na temat:kurczakpieczenieobiad
Nie przepadasz za dłubaniną w kuchni, ale lubisz smacznie zjeść? Zrób sobie pieczone ćwiartki kurczaka! Będzie pysznie i się nie napracujesz!

Kurczaka nie zawsze musisz piec, doskonale smakuje również smażony.

Pieczony kurczak

Gdy przyniesiesz ćwiartki kurczaka ze sklepu, umyj je i osusz. Połóż na desce lub talerzu, natrzyj solą i suszonym tymiankiem lub przyprawą do kurczaków. Urwij z folii aluminiowej pasek długości 40 cm. Połóż na środku kurczaka i zawiń szczelnie w folię, ale tak, aby jej końce były skierowane ku górze. Chodzi o to, żeby sok spod pieczenia nie wylewał się na formę, tylko pozostał w foliowej tutce.

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni Celsjusza i wstaw do niego ćwiartkę lub ćwiartki na ok. 40 minut. Można je położyć na brytfance lub bezpośrednio blasze z piekarnika – grunt, żeby było coś pod spodem, na wypadek, gdyby folia się rozszczelniła, a sos zaczął wyciekać.
A teraz sobie usiądź, wyłóż nogi, weź gazetkę i spokojnie poczytaj. Po 30 minutach sprawdź mięso. Poznasz, że jest gotowe, gdy łatwo odchodzi od kości.

Zobacz też: Kilka pomysłów na nadziewanego kurczaka


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 1
dodano: 18:22 2014-04-10 przez: ~tojapl (95.160.*.*)
a lak go przyprawić?
Zamów darmowy newsletter