Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak ugotować smaczną kukurydzę?

Zobacz artykuły na temat:warzywakukurydzagotowanieporadyprodukty
Oto przepis na smaczną, gotowaną kukurydzę, którą można kupić nad polskim morzem. Zobacz, jak ugotować kukurydzę, żeby była najlepsza!

gotowanie kukurydzy

Fot. Fotolia

Jak ugotować smaczną kukurydzę?

Aby przygotować smaczną gotowaną kukurydzę, należy wybrać ładne kolby o dużych, jasnych ziarnach. Obrane z włókien trzeba wrzucić na gotującą wodę. Niektórzy solą wrzątek, jednakże pod wpływem soli kukurydza twardnieje. Dlatego lepiej lekko osłodzić wodę, a kukurydzę posolić dopiero na talerzu. By zmiękczyć warzywo w trakcie gotowania do wody można dolać trochę mleka.

Kukurydzę gotuje się pod przykryciem, w zależności od wielkości kolby, przez 15-30 minut – najważniejsze, by ziarna były miękkie.

Kolbę przed wrzuceniem na wrzątek można przełamać na pół (krojenie będzie o wiele trudniejsze). Ugotowane warzywo podajemy na talerzu, posypujemy solą i wiórkami masła. Najlepiej smakuje gorąca, prosto z garnka (wówczas masło położone na wierzchu kolby rozpuszcza się i tym samym równomiernie rozprowadza). Kolby kukurydzy można również grillować, koniecznie owinięte folią aluminiową.

Zobacz także: Jak grillować kukurydzę?

Czego jeszcze nie wiesz o kukurydzy?

Majowie wierzyli, że pierwsi ludzie zostali ulepieni przez bogów z ciasta kukurydzianego. W Polsce nie jest ona może aż tak popularna jak w Meksyku, ale jej spożycie w naszym kraju wzrasta. Obecnie statystyczny Polak zjada rocznie 0,5 kg tego warzywa. Gatunkiem uprawianym w Polsce jest kukurydza cukrowa. Poza walorami smakowymi posiada ona duże znaczenie dietetyczne – odznacza się dużą wartością odżywczą. Szczególną rolę odgrywa w diecie bezglutenowej.

Ziarna kukurydzy są bogate w skrobię i witaminy z grupy B, a także potas, żelazo, fosfor, magnez. Tłoczony z ziaren kukurydzy olej ma właściwości obniżające poziom cholesterolu we krwi.  Kukurydza z puszki zawiera dużo mniej skrobi niż świeża, posiada natomiast dużo cukru i soli.

Kukurydza zwyczajna (hiszp. maíz) jest tradycyjnym składnikiem kuchni meksykańskiej. Dotarła do Europy właśnie z tych rejonów. Samą kukurydzę można przyrządzać na wiele sposobów:

Z kukurydzy produkuje się olej kukurydziany, mąkę, kaszę, (z której możemy zrobić polentę) i wszystkim znane płatki śniadaniowe (najczęściej spożywane z mlekiem). Owoce kukurydzy występują w wielu kolorach: od białawego, poprzez żółty, pomarańczowy, purpurowy, aż do brunatnego. Najczęściej spotykaną odmianą jest kukurydza żółta.

Zobacz też: Jak długo gotować ziemniaki?


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Sałatka z brązowym ryżem - Kasia gotuje z Polki.pl

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 29
dodano: 15:40 2014-10-03 przez: ~mmm (178.43.*.*)
mmmm
dodano: 15:54 2014-09-28 przez: ~gość (83.4.*.*)
Ciekawe bo kukurydzę z własnej działki gotowałem 5-7 min i była wspaniała.Zawsze myslałem że im dłużej ponad ten czas to będzie twarda,twardsza.
dodano: 21:41 2014-09-25 przez: ~gość (178.216.*.*)
dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkuje dzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkujedzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkuje dzienkujedzienkuje dzienkuje dzienkujedzienkuje
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter