Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak ugotować brukselkę?

Zobacz artykuły na temat:warzywagotowaniebrukselkaprodukty
Jest kilka sposobów na gotowanie brukselki w taki sposób, by pozbawić ją goryczki. Zobacz, jak gotować brukselkę!

Brukselka

Fot. Fotolia

Brukselka na jesień i na wiosnę

Świeżą brukselkę dostać można od października do końca stycznia, w pozostałych miesiącach pozostaje nam mrożona. Jeśli chodzi o świeżą, najlepiej poczekać do pierwszych przymrozków, nie jest bowiem tajemnicą, że w przypadku wielu warzyw zimowych, takich jak brukselka czy jarmuż, przymrozek zmniejsza naturalną goryczkę.

Wybieramy główki ciemnozielone, bez żółtych listków zewnętrznych. Warto się przekonać do brukselki, bo to źródło wielu cennych witamin i składników mineralnych. Ma dobry wpływ na układ pokarmowy, wykazuje właściwości odtruwające, a dzięki sporej ilości białka są też ważne energetycznie.

Zobacz także: Właściwy czas gotowania

Jak ugotować brukselkę?

Jest kilka różnych sposobów na takie gotowanie brukselki, by zmniejszyć jej naturalną goryczkę. Najpopularniejszą metodą jest odlewanie wody po pierwszym zagotowaniu, niektórzy idą dalej i odlewają jeszcze drugą, a nawet trzecią wodę.

Wiele osób próbuje dosładzać gotującą się wodę, skuteczne bywa też dosypanie cynamonu lub dolanie mleka.

Przede wszystkim pamiętajmy, by odruchowo nie przykryć gotującej się brukselki pokrywką, bo wtedy rozmaite mniej lub bardziej intensywne aromaty nie będą miały możliwości ulotnić się i pozostaną przy małych główkach, dominując każdą potrawę.

A możliwości przyrządzenia brukselki jest naprawdę wiele. Można podać brukselkę po prostu ugotowaną i polaną masłem, można też sięgnąć po bardzo tradycyjny pomysł, czyli polanie brukselki podsmażoną na maśle bułką tartą. Warto też pamiętać o kapustce, gdy przygotowujemy zapiekanki z warzywami, rybami bądź mięsami. Można ją także polewać rozmaitymi sosami, dodawać do potrawek i zup.

Zobacz także: Tabela kaloryczności polskich dań


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Jak wybrać mikser i blender?

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 8
dodano: 06:07 2016-03-21 przez: ~jury (94.240.*.*)
Zdejmijcie proszę ten bezsensowny filmik żebrający o pieniądze. Świat i tak jest już takim żebraniem zatkany po uszy ... A pozatym OK :)
dodano: 11:25 2015-11-09 przez: bielecki85 (31.172.*.*)
polecam zupe krem z brukselek. Gotujecie brukselki, mixujecie i wlewacie do bulionu, można podawać ze śmietana ;) Jak dla mnie najlepsze wersja z brkselką
dodano: 11:25 2015-11-09 przez: bielecki85 (31.172.*.*)
polecam zupe krem z brukselek. Gotujecie brukselki, mixujecie i wlewacie do bulionu, można podawać ze śmietana ;) Jak dla mnie najlepsze wersja z brkselką
 

Zobacz także:

 
 
Zamów darmowy newsletter