Zalogowany jako: .   Wyloguj się

Jak suszyć zioła?

Zobacz artykuły na temat:ziołaprzyprawy
Jeśli chcemy zachować wspomnienie lata w kuchni – suszmy zioła! Co ciekawe – plon z naszych warzywnych grządek można zamknąć zaledwie w kilku słoikach! A ten zapach…

Oregano

Suszone zioła mogą być również użyte do dekoracji domu, nadając pomieszczeniu niezpomniany i charakterystyczny zapach.

Świeże zioła potrafią całkowicie odmienić potrawę – zrozumie to każda dziewczyna, która choć raz próbowała za pomocą paska, biżuterii i butów przeobrazić swoją małą czarną w coś zupełnie nowego. W zimie nadzieją na świeże zioła może być co prawda parapetowa uprawa, ale te rośliny i tak nigdy nie będą silne. Jeśli zatem chcemy roztaczać po kuchni wspaniałe wonie rozmarynów, tymianków czy legendarnych lubczyków – suszmy zioła!

Generalnie pierwsza zasada – zbieramy zioła w suche i słoneczne dni.

Druga – w odpowiednim terminie.

Melisę, miętę, lubczyk można po zebraniu związać w bukiety, owinąć papierem (aby się nie kurzyły) i zawiesić na czymś. Po trzech dniach zielone „wiechcie” będą gotowe do tego, aby zebrać liście z łodyg i przełożyć do odpowiedniego opakowania.

Generalnie wystarczy lekko pozgniatać ręką suche bukiety, a liście same będą opadać np. na dno szerokiego naczynia (ja używam w tym celu dużej i głębokiej, plastikowej miski). Łyse łodygi wyrzucam. Liście dodatkowo rozdrabniam, ugniatając je w dłoni, a następnie przekładam do suchego słoika lub papierowej, szczelnej torby.

Zioła można też suszyć na sitach lub drewnianych deskach. Dobrze jest je przekładać 1-2 razy w ciągu dnia, aby równo schły. Zachowają wówczas ładny kolor. Metoda ta sprawdza się zwłaszcza przy ziołach drobnych, takich jak tymianek, rozmaryn, cząber, szałwia lekarska.

Zobacz też: Jakie przyprawy i zioła do potraw z grilla


Uwaga! Powyższa porada jest jedynie sugestią i nie może zastąpić wizyty u specjalisty. Pamiętaj, że w przypadku problemów ze zdrowiem należy bezwzględnie skonsultować się z lekarzem!

Redakcja poleca

Chcesz skomentować artykuł? lub wypowiedz się jako gość:

Autor:
Komentarz:
Liczba komentarzy: 5
dodano: 16:07 2012-10-02 przez: beezil (164.127.*.*)
Ja rozwieszam na sznureczku w kuchni lub wykładam na parapecie na bawełnianej ściereczce i też jest dobrze :) ostatnio wypróbowałam tzw. mrożenia ziół i powiem Wam, że to jeszcze lepszy sposób na zachowanie ich smaku i zapachu. Przepis znajdziecie tutaj: http://jestemeco.pl/2012/mrozone-ziola-w-oliwie-z-oliwek/
dodano: 11:30 2012-09-17 przez: pieknaimloda (192.168.*.*)
zebrana własnoręcznie i ususzona mięta nie ma sobie równych! A jak pachnie w domu - gynek63 masz racje, nieziemski i nie o opisania zapach!
dodano: 15:33 2012-08-05 przez: gynek63 (178.43.*.*)
Mamy mięte w ogródku. Daje zapach w mieszkaniu, herbata jest super-na zielono ,i na sucho. Odstrasza komary. Daje zapach w mieszkaniu ,w szafie też ale w woreczku musi być. Zapach jak bonbon miętowy???.hej???.
Zamów darmowy newsletter