Jak sprawić by kolacja była szybka, prosta i przyjemna?

Wok to chińska patelnia do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach.
Na koniec dnia wracasz do domu i zastajesz puste talerze i głodną rodzinę? Nie masz sił i umierasz z głodu? Wcale nie musisz ratować się zamawianiem jedzenia na wynos czy grzaniem w mikrofalówce mrożonej żywności! Przekonaj się, że wieczorne posiłki mogą być proste, zdrowe i smaczne, a do tego wcale nie potrzebujesz całego popołudnia na ich przygotowanie.
/ 14.09.2011 14:57
Wok to chińska patelnia do szybkiego smażenia w wysokich temperaturach.

Zaplanuj menu

Kluczem do smacznej i prostej kolacji jest odrobina planowania. Zrób listę kulinarnych pomysłów na cały tydzień. Zabierz listę ze sobą idąc na zakupy i upewnij się, że posiadasz wszystkie niezbędne składniki. Zorganizuj w domu miejsce na mini-spiżarnię i przechowuj w niej produkty takie jak: ryż, makaron, mąka, kasza jak również wszelkiego rodzaju dżemy i marynaty. Szybko przekonasz się, że wprowadzenie magazynowej organizacji pozwoli zaoszczędzić Ci czas i wyeliminować odwieczny problem braku odpowiednich składników.

Zaangażuj całą rodzinę

Uczyń wieczorne gotowanie okazją do spędzenia czasu ze swoją rodziną. Rozdziel wśród pozostałych proste zadania takie jak nakrywanie do stołu, rozlewanie napojów czy rozgrzewanie patelni. Niech każdy ma swój udział w przygotowaniu kolacji. Wiele kuchennych obowiązków może stać się zabawą dla najmłodszych mieszkańców domu. Niech ten czas będzie czasem odpoczynku i radości, a nie smutnym obowiązkiem.

Przygotuj wcześniej składniki

Wykorzystaj niedzielne popołudnie by przygotować pokrojone warzywa, takie jak cebula, pomidory, papryka czy ogórki. Umieść je w pojemnikach do przechowywania w lodówce. Będą świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju sałatek, omletów i kanapek. W ten sam sposób możesz wcześniej przygotować różnego rodzaju owoce, będące składnikiem różnorodnych słodkich sałatek.

Zobacz także:  Kolacja - niedoceniany posiłek

Korzystaj z szybkiego smażenia

Ta technika przygotowywania potraw przywędrowała do nas z Dalekiego Wschodu, ale świetnie sprawdza się w tutejszych realiach. Jej istotą jest krótkotrwałe podgrzewanie składników na silnym ogniu połączone z jednoczesnym intensywnym mieszaniem. Tego rodzaju smażenie wykonuje się w woku, dużej patelni o stożkowatym kształcie. Mięso w tego typu daniach kroi się w cienkie plasterki, a warzywa w cienkie paski lub płatki. Do takiej mięsno-warzywnej mieszanki możemy podać gotowany ryż lub makaron. To świetna alternatywa dla wszechobecnych makaronów we włoskim stylu.

Nie zapomnij o warzywach, rybach i sałatkach

To świetne propozycje na wieczorny posiłek. Są lekkie, zdrowe i dają setki możliwości przygotowań. Swoje sałatki możesz komponować z dowolnych składników i jedynym ograniczeniem jest Twoja kreatywność. Staraj się jeść świeże warzywa, a jeśli masz ochotę zjeść coś ciepłego, ugotuj je na parze! Dzięki temu zachowają więcej wartościowych składników i będą niezwykle smaczne. Tłuszcze zawarte w rybach są niezwykle cenne dla naszego zdrowia, dlatego dobrze by było aby ryba gościła w Twoim menu przynajmniej raz w tygodniu. Unikaj tłustych ciężkich sosów do sałatek. Dobra oliwa, sok z cytryny zamiast octu i odrobina ulubionych ziół idealnie podkreślą smak.

Zjedz śniadanie na kolację.

Czemu nie wykorzystać lekkich śniadaniowych pomysłów również wieczorem? Jajecznica, omlet, naleśniki, grzanki, frittaty czy nawet płatki na mleku to szybkie i lekkie dania, które doskonale nadają się również na kolację. Naleśniki możesz przygotować zarówno na słodko z dodatkiem owoców, jogurtu, dżemu lub np. smażonych z cynamonem jabłek, jak również w wersji wytrawnej z posiekaną szynką, świeżymi warzywami i sosem jogurtowym. Dodatki do nich możesz wybierać w zależności od tego co aktualnie masz przygotowane w lodówce. Pamiętaj jednak, żeby ilość jedzenia dostosować do pory dnia.

Polecamy: Pomysł na tani i oryginalny podwieczorek

Redakcja poleca

REKLAMA