Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło?

Jak sprawdzić czy ciasto się upiekło fot. Adobe Stock, Dash
Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło? Jeśli pieczesz biszkopt, ciasto jogurtowe lub keks, a nie jesteś pewna, czy wewnątrz jest już dobre, zastosuj pewną starą metodę stosowaną jeszcze przez nasze prababki.
/ 14.05.2021 12:56
Jak sprawdzić czy ciasto się upiekło fot. Adobe Stock, Dash

Jak sprawdzić, czy ciasto się upiekło? Ciasta biszkoptowe i im podobne, ciasta drożdżowe, a nawet chleb można sprawdzić w bardzo łatwy sposób! Najlepiej zrobić to za pomocą drewnianej wykałaczki, zapałki lub patyczka do szaszłyków.

Kiedy ciasto jest gotowe, a kiedy jeszcze surowe?

Jeśli wykałaczka wbita w środek ciasta, w jego najwyższą część, jest po wyjęciu sucha – to znaczy, że  ciasto się upiekło. Jeśli natomiast jest oblepiona wilgotnym ciastem – znaczy, że środek jest jeszcze surowy.

Aby zrobić taką próbę, nie wyjmuj ciasta z piekarnika. Wystarczy, że delikatnie uchylisz drzwiczki i ostrożnie sprawdzisz ciasto. Najlepiej sprawdzą się długie patyczki (np. do szaszłyków) – nie trzeba będzie wkładać ręki do piekarnika zbyt głęboko.

jak sprawdzić czy ciasto drożdżowe się upiekło
fot. Metoda patyczka/Adobe Stock, vladdeep

Jeśli patyczek nadal jest mokry i oblepiony ciastem, wystarczy dać plackowi jeszcze kilka, a czasem kilkanaście minut w piekarniku.

Jeżeli ciasto zbyt mocno spiekło od góry, przykryj je folią aluminiową lub włącz grzanie tylko od dołu (analogicznie, jeśli zbyt mocno spiekło się od dołu, włącz grzanie tylko od góry).

Ta metoda doskonale sprawdza się przy ciastach drożdżowych, biszkoptowych, ucieranych na oleju czy brownie. Niestety, może być trudno ją wykorzystać w przypadku serników czy ciast z dużą ilością owoców, ponieważ są zazwyczaj mocno wilgotne nawet po upieczeniu.

Treść artykułu została pierwotnie opublikowana 28.09.2010 r.

Więcej porad kulinarnych:

Jak przechowywać szparagi? Możesz je bezpiecznie przechowywać nawet przez tydzień w domu i lodówce. Sprawdź, jak to robić
Jak przechowywać szparagi? Możesz je bezpiecznie przechowywać nawet przez tydzień w domu i lodówce. Sprawdź, jak to robić
Jak przechowywać szparagi? Możesz je trzymać w lodówce, ale także na kuchennym blacie czy w szafce, ale musisz znać kilka ważnych zasad. Najlepiej obciąć lub odłamać zdrewniałe końce szparagów i wstawić do zimnej wody. Przechowywane w lodówce szparagi dłużej pozostaną świeże. Zielone szparagi możesz też zamrozić.
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Jak przechowywać czosnek, aby na długo zachował świeżość?
Czosnek najlepiej przechowywać w chłodnym i zacienionym miejscu. Jeśli chcesz go trzymać w lodówce, obierz go z łupin i przełóż do szklanego pojemnika.
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Jak przechowywać banany, aby miały ładny kolor i dłużej były świeże?
Banany powinno się przechowywać w temperaturze pokojowej, w dobrze wentylowanym, chłodnym i najlepiej ciemnym pomieszczeniu.
Jak zrobić jogurt naturalny? 2 sposoby na domowy jogurt naturalny
Jak zrobić jogurt naturalny? 2 sposoby na domowy jogurt naturalny
Domowy jogurt naturalny jest gęsty i ma lekko kwaskowaty smak (bez cukru), można przechowywać go w lodówce do 4 - 5 dni. Jogurt naturalny możesz zrobić, dodając do ciepłego mleka kultury bakterii lub trochę gotowego jogurtu.
Jak uprażyć orzechy?
Jak uprażyć orzechy?
Prażenie orzechów pozwala wydobyć ich pełny smak i aromat. Można to zrobić na dwa sposoby - na suchej patelni albo w piekarniku.

Redakcja poleca

REKLAMA