Jak serwować dania na desce?

Kuchnia eko jest nie tylko modna, lecz także zdrowa. Drewniane deski służą w kuchni nie tylko do rozbijania mięsa na schabowe czy krojenia warzyw. W sklepach znajdziemy drewniane deski przeznaczone do estetycznego serwowania dań. Co możemy podać na desce?
/ 11.06.2013 11:10

Deska

Dostępne w sprzedaży deski do serwowania najczęściej posiadają wygodne uchwyty oraz ciekawe zdobienia. W zależności od przeznaczenia, mogą mieć także różne kształty, i tak rybę możemy zaserwować na desce w kształcie ryby (przy czym najlepiej jest podawać w ten sposób rybę w całości, np. grillowaną).

Każdą rybę serwujemy osobno, a zatem każdy z gości/domowników powinien otrzymać własną deskę.

Zobacz także: Jadalne kwiaty - potrawa i dekoracja w jednym

Najbardziej popularne okrągłe deski są wygodne do podawania serów - wówczas z każdej strony w łatwy sposób dosięgniemy wybranego gatunku. Sery kroimy przed ułożeniem na desce, niektóre rodzaje możemy jednak położyć w większym kawałku. Pamiętajmy wówczas o tym, by podać duży wygodny nóż, najlepiej przeznaczony specjalnie do krojenia sera.

Sery

Deskę z serami warto udekorować, najlepiej dodatkami również jadalnymi - mogą to być świeże zioła czy orzechy.

Okrągłe deski równie dobrze sprawdzą się do serwowania mięs. Możemy podawać wędliny standardowo pokrojone w plasterki, lub na podobieństwo "wiejskiego stołu" - pętka kiełbasy i inne wędliny kładziemy w całości, obok podając nóż. Na drewnianej desce z wiejskimi wyrobami nie może zabraknąć także smalcu ze skwarkami i czy glinianej miseczki z kiszonymi ogórkami.

Deska

Jeśli zamierzamy serwować na desce mięsa czy sery, warto zaopatrzyć się także w klosz, którym przykryjemy produkty. Dzięki temu wędliny oraz sery nie będą wysychały. Przezroczyste, szklane pokrywy są nie tylko praktyczne, lecz także efektowne.

Deska mięs

Drewniane tace i półeczki popularnie służą do podawania śniadań do łóżka. Także serwując śniadanie na stole, warto wykorzystać deskę z drewna. W tym przypadku deska do serwowania posłuży za talerz:

Śniadanie

Polecamy: Przygotowanie idealnego fingerfood-party

Deski do serwowania potraw na przyjęciu

Oprócz małych przekąsek w stylu tapas czy crostini, warto przygotować ciepłe a zarazem dość szybkie w przygotowaniu danie, jakim są pizza lub tarta. Te potrawy także warto podac na drewnianej desce:

Tarta

Tarta serwowana na desce

Pizza

Pizza serwowana na desce

Daniem ostatnio coraz bardziej popularnym na domowych przyjęciach jest sushi. Doskonale zaprezentuje się na desce, tym razem bardziej odpowiednia będzie deska prostokątna:

Sushi

Zobacz także: Sushi po raz pierwszy - jak je zrobić?

Redakcja poleca

REKLAMA