Przetwory z truskawek nie są trudne w przygotowaniu. Najdłuższym etapem jest dokładne pozbawienie szypułek wszystkich owoców. Zapewniamy jednak, że efekt wart jest poświęconego czasu! Sklepowe dżemy, konfitury czy musy truskawkowe, nawet nie umywają się do przetworów z truskawek, zrobionych własnoręcznie.
Dżem z truskawek
Składniki:
- 5 kg truskawek,
- 1,5 kg cukru.
Sposób przygotowania:
- Starannie umyte, odszypułkowane truskawki oczyść z nadpsutych części, wrzuć do rondla i posyp cukrem. Trzeba dobrze potrząsnąć rondlem, aby wszystkie owoce pokryły się cukrem równomiernie. Pozostaw je na kilka godzin, aż puszczą sok.
- Wtedy postaw rondel na niezbyt silnym ogniu i zagotuj, następnie zwiększ płomień i smaż, od czasu do czasu mieszając, przez około pół godziny.
- Następnie przekładaj dżem do dobrze umytych, wyparzonych wrzątkiem, jeszcze gorących słoików – twistów, zamknij i wstaw do rondla z podwójnym dnem (lub wkładką w kształcie sita, chroniącą słoiki przed popękaniem podczas gotowania).
- Zalej słoiki wodą do wysokości szyjki pod zakrętką.
- Gotuj słoiki na bardzo małym ogniu – mają się pojawiać pojedyncze bąbelki powietrza. Następnie słoiki szybko wystudź, wymieniając gorącą wodę na zimną.
- Następnie wyjmij słoiki z gotowymi przetworami z truskawek i odstaw w chłodne miejsce.
fot. Dżem z truskawek/Adobe Stock, M.studio
Konfitura z truskawek
Składniki:
- 2 kg truskawek,
- 600 ml wody,
- 2,2 kg cukru,
- sok z cytryny.
Sposób przygotowania:
- Dojrzałe truskawki dokładnie umyj, osusz, pozbaw szypułek. Pokrój na kawałki.
- Z cukru i wody ugotuj syrop. Do gorącego włóż owoce, wymieszaj, przykryj, odstaw do następnego dnia.
- Następnego dnia dodaj sok z cytryny, wymieszaj, zagotuj, zdejmij pianę. Wystudź.
- Trzeciego dnia konfiturę z truskawek znów zagotuj, zdejmij pianę, zlej syrop.
- Gorącą owocową masę przełóż do wyparzonych słoików.
- Zakręć, ustaw na pokrywkach, pozostaw, aż przetwory z truskawek wystygną.
- Gorący syrop można wlać do butelki, zamknąć ją i pasteryzować 15 minut.
Więcej inspirujących przepisów na dania z truskawkami znajdziesz w książce kucharskiej, którą kupisz taniej, wykorzystując kod rabatowy Aros.
Więcej przepisów na przetwory z truskawek: