Południowa Tajlandia szczyci się wyrafinowaną sztuką kulinarną, która bazuje na owocach morza, oryginalnych przyprawach, kokosowym mleku. Zróżnicowanie regionalne jest dosyć istotne – warto wiedzieć , w który rejon chcemy się udać na wakacje, by nie być rozczarowanym, gdy nagle zamiast krewetek, na stole pojawi się wieprzowina. Dziś wybieramy się na południe tego magicznego kraju, by zgłębić tajniki kuchni tajskiej, a raczej – rajskiej.
Zobacz też: Jak po tajsku przygotować owoce morza z woka?
Tajlandia w twojej kuchni
Wykonanie tej potrawy nie trwa długo, nie jest trudne, nie wymaga wielkich umiejętności. Co więcej, owoce morza słyną ze swoich specyficznych właściwości - budzą zmysły i są silnymi afrodyzjakami. Dlaczego zatem nie spróbować? Wiele z tych składników znajdziesz w dobrze zaopatrzonych sklepach spożywczych, gdyż kuchnia tajska zjednała sobie już wiele serc, a grono fanów wciąż się poszerza. Niezbędne, podstawowe składniki, które musisz mieć, to: makaron ryżowy nitki (ok. 100g), mieszanka ugotowanych owoców morza (150 g), ugotowane krewetki (100 g). Makaron należy włożyć do miski, zalać wrzątkiem i pozostawić na 6 minut, by nasiąknął wodą, ciągle mieszając, by się nie posklejał. Najlepiej odcedzić go dwukrotnie.
Następnie należy zająć się pozostałymi składnikami: posiekanymi ziołami (kolendra, mięta), zieloną cebulką, imbirem, chilli. Do tej kompozycji smaków idealnie pasuje odrobina sosu rybnego i sojowego, ocet ryżowy i niezbędny sok z limonki, który podkreśli smak każdego komponentu. Dodaj owoce morza, wymieszaj, wstaw na godzinę do lodówki i podawaj na liściach sałaty.
Polecamy: Jak przygotować brazylijskie owoce morza?