Jak przygotować pieczone rolady mięsne?

Pieczeń zawijana.
Zapiekane rolady mięsne są kruche i bardzo ładnie wyglądają na talerzu. Ich dodatkową zaletą jest to, że po przekrojeniu odsłaniają smakowite wnętrze.
/ 15.10.2010 11:24
Pieczeń zawijana.

Rolady można robić np. z rozbitych piersi drobiowych, polędwiczek wieprzowych lub wołowych. Mięso najpierw rozkrajamy, aby utworzyć jak najszerszy i możliwie płaski prostokąt. Do środka nakładamy dobrze przyprawiony farsz i ciasno zwijamy, a następnie związujemy.

Roladki obsmażamy na patelni, po czym układamy na formie do pieczenia. Na tym etapie można je podlać białym winem i obłożyć osolonymi warzywami, można też zalać sosem beszamelowym (który zmiesza się z sosem spod pieczenia i będzie przepyszny).

Roladki pieczemy w 190 stopniach Celsjusza przez około 50 minut (wołowe – godzinę dłużej).

Można też roladki upiec we własnym sosie – wówczas pamiętajmy tylko, aby regularnie je podlewać po wierzchu – dzięki temu nie będą suche.

Polecamy: Jaka jest kuchnia śląska?

Redakcja poleca

REKLAMA